Przepis
na to ciasto pochodzi z starych wycinków prasowych zbieranych przez moją babcię i mamę. Nie wiem w jakiej konkretnie gazecie się ukazał ani kto jest jego autorem. Najprawdopodobniej był to jeden z poznańskich dzienników a autor dość enigmatycznie podpisany jest samym imieniem - Józef.
Przepis jest już mocno sfatygowany z racji częstego używania. Pozwoliłam sobie go zeskanować i pokazać Wam :)
Jest to jedyny przepis na szarlotkę, któremu jestem wierna od lat. Wprowadziłam do niego kosmetyczne zmiany pod swój gust - ujmując nieco cukru a za to dodając sporą ilość cynamonu.
Szarlotka zawsze się udaje i ma w naszej rodzinie swoje wierne grono
miłośników. Mój syn kocha ją chyba nawet bardziej niż babkę, a mąż który nie w ogóle nie jada ciast z owocami robi dla niej wyjątek. To chyba najlepsza rekomendacja.
Zapraszam na kawałeczek :)
Składniki:
ciasto:
40
dag mąki
10
dag cukru
15
dag masła
3
łyżki smalcu
Jajko
15g
proszku do pieczenia
15g
cukru waniliowego
nadzienie:
1kg
kwaskowych jabłek,
15-20 dag cukru,
cynamon
lub 1l przecieru z przepisu poniżej
oraz
¼ szklanki mleka lub żółtko jajka
2
łyżeczki cukru
Wykonanie:
Masło
i smalec posiekać z mąką. Jajko ubić na pianę z cukrem i cukrem
waniliowym. Do mąki z tłuszczem dodać proszek do pieczenia i ubite
jajko z cukrem. Zagnieść ciasto. 2/3 ciasta rozwałkować na blasze
o średnicy 26 cm. Piec w 190 stopniach aż się zarumienia (około
20 minut).
Jabłka
umyć, obrać ze skórek i pokroić w dużą kostkę. Przesmażyć na
marmoladę razem z cukrem i pora ilością cynamonu. Masę jabłkową
wyłożyć na podpieczony spód.
Możemy tez użyć przygotowanych późnym latem i jesienią prażonych jabłek z cynamonem z przepisu poniżej.
Pozostałe
ciasto rozwałkować i wycinać z niego paski układając na wierzchu
ciasta kratę. Mleko podgrzać i wymieszać z cukrem, posmarować nim
wierzch ciasta, aby był błyszczący i ładnie zarumieniony. Wstawić
ponownie do piekarnika na około 20 minut.
*************************************************************************
Prażone jabłka z cynamonem
Jabłka
prażone z cynamonem są jedną z żelaznych
pozycji w mojej
spiżarce. Dlaczego? Bo kochają go dzieciaki, do placuszków,
naleśników, gofrów... a kiedy chce przygotować zimą szarlotkę
nie muszę kupować owoców tylko otwieram aromatyczny słoik pełen
jabłek. Dzięki temu jest znacznie szybciej, smaczniej i taniej :)
SKŁADNIKI:
(na
2 słoiki 1l)
3
kg kwaskowych jabłek
600g
cukru
sok
z ½ cytryny
½
laski wanilii
cynamon
gałka
muszkatołowa
WYKONANIE:
Słoiki
sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C.
Jabłka dokładnie myjemy. Obieramy skórki cieniutko obieraczką i
umieszczamy w garnku z woda aby nie ściemniały. Kroimy w dużą
kostkę. Pokrojone również wrzucamy do garnka z wodą. Kiedy
pokroimy całość odlewamy wodę, wsypujemy cukier i na małym ogniu
prażymy aż owoce się zeszklą. Jeśli wolimy formę musu należy
owoce smażyć dłużej aż się rozpadną. Dodajemy cynamonu i
świeżo startej gałki muszkatołowej do smaku oraz miąższ z ½
laski wanilii. Gorące przekładamy do wysterylizowanych słoików.
Pasteryzujemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz