czwartek, 20 sierpnia 2015

Kremowy kalafior z pieprzem + pomysły na czerstwe pieczywo


Najprostsza zupa na świecie. 15 (no góra 20) minut i gotowa. Smaczna i nieskomplikowana. Z nutą maślaną i świeżo mielonym pieprzem.

Zaraz po pomidorowej i rosole jest to zupa, która bywa najczęściej na naszym stole. I trudno się temu dziwić bo kiedy coś tak prostego jest tak pyszne nie może być inaczej.

Często przygotowuję ją kiedy nie mam czasu ani/lub pomysłu na obiad. Tym bardziej w pełni sezonu kalafiorowego jest to obowiązkowy punkt programu.
Mój mąż nazywa ją "krem kalafe" i bardzo lubi w wersji zaostrzonej chili lub tabasco, dzieciaki przepadają za wersją podstawową a ja kocham ją z dodatkiem dużej ilości koperku. Każdy może opracować swoją własną wersję ;)




SKŁADNIKI:

dwa średnie kalafiory lub jeden duży
½ selera
1l rosołu lub zastępczo bulionu z kostki
szklanka mleka 3,2%
łyżka masła
sól, świeżo mielony pieprz


PRZYGOTOWANIE:

Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Seler obieramy i kroimy w dużą kostkę. Warzywa zalewamy rosołem wymieszanym z mlekiem. Gotujemy około 15 minut.

Kilka ładnych kawałków kalafiora zostawiamy do dekoracji. Resztę miksujemy na gładką, aksamitna masę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz łyżką masła.


***************************************************



Nie wiem jak Wam ale mnie notorycznie zdarza się kupić za dużo pieczywa, które później nie grzeszy świeżością.

Nie mam w zwyczaju wyrzucać jedzenia (a tym bardziej chleba) i chętnie go zagospodarowuje na innych polach.
Pieczywo , które pozostałe w nadmiarze a straciło już dawną świeżość możemy oczywiście wysuszyć i przeznaczyć na bułkę tartą. Ale ile tej bułki tartej można mieć? 
Z czerstwego chleba polecam przygotować grzanki do zup i sałatek. Chleb kroimy w małą kostkę (1cmx1cm), skrapiamy smakowa oliwą i ulubionymi przyprawami (pieprz, zioła, czosnek, co kto lubi) i zapiekamy w piekarniku na papierze do pieczenia przez około 5 minut. Studzimy i przechowujemy w szczelnym pojemniku.



Inną możliwością jest przygotowania jajka zapiekanego w bułce. W tym celu wystarczy odciąć wierzch bułki, wydrążyć ją, posmarować masłem, dodać szynkę,/ser,/pomidora i wbić jajko. Doprawić i zapiec w piekarniku do ścięcia jajka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly