Wielkimi krokami zbliżają się Święta.
Na wieczerzę wigilijną polecam przygotować barszcz z kiszonych buraków a żeby taką zupę przygotować potrzebny nam będzie zakwas z kiszonych buraków. Można go przygotować nawet klika tygodni przed Świętami czyli właśnie teraz..
Nic
nie smakuje tak na wigilijnym stole jak przepyszny barszcz na
zakwasie z kiszonych buraków. Zakwas musimy przygotować kilka - kilkanaście dni
wcześniej a smak barszczu jest przepyszny.
SKŁADNIKI:
1,5kg
buraków czerwonych
główka
czosnku
5-7
liści laurowych,
około
20 kulek ziela angielskiego
łyżka
soli
kromka
chleba razowego - na zakwasie (bez drożdży)
przegotowana
ciepła woda – około 1,5 litra
WYKONANIE:
Surowe
buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki.
Wkładamy do wyparzonego słoika, przekładając ząbkami czosnku,
liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie zalewamy ciepłą,
przegotowaną wodą z dodatkiem soli - tak by pokryła buraki.
Dodajemy kromkę chleba razowego w materiałowym (najlepiej z
organzy) woreczku. Odkładamy w ciepłe miejsce na około 4-6 dni. Po
tym czasie wyjmujemy chleb z zakwasu, zbieramy ewentualną pianę i
zlewamy zakwas do wyparzonych butelek. Przechowujemy w lodówce lub
innym zimnym miejscu nr balkonie nawet kilka tygodni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz