Nic
nie smakuje tak pysznie na wigilijnym stole jak przepyszny barszcz na
zakwasie z kiszonych buraków.
Przepis na zakwas znajdziecie tutaj.
Zakwas musimy przygotować kilka dni
a nawet tygodni wcześniej a smak barszczu dzięki niemu jest wyborny.
Składniki:
3
marchewki
3
pietruszki
Biała
część pora
Pół
dużego selera
20g
suszonych podgrzybków
4
duże buraki
Liść
laurowy
Ziele
angielskie
Pieprz
czarny w ziarnach
Sól
majeranek
1,5kg
buraków czerwonych
główka
czosnku
5-7
liści laurowych,
około
20 kulek ziela angielskiego
łyżka
soli
kromka
chleba razowego - na zakwasie (bez drożdży)
przegotowana
ciepła woda – około 1,5 litra
Wykonanie:
Na około tydzień przed wigilią
nastawiamy zakwas. Surowe buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy
na cienkie plasterki. Wkładamy do wyparzonego słoika, przekładając
ząbkami czosnku, liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie
zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą z dodatkiem soli - tak by
pokryła buraki. Dodajemy kromkę chleba razowego w materiałowym
(najlepiej z organzy) woreczku. Odkładamy w ciepłe miejsce na około
4-6 dni. Po tym czasie wyjmujemy chleb z zakwasu, zbieramy ewentualną
pianę i zlewamy zakwas do wyparzonych butelek. Przechowujemy w
lodówce lub innym zimnym miejscu nr balkonie nawet kilka tygodni.
Włoszczyznę myjemy, obieramy i gotujemy
razem z suszonymi grzybami w osolonej wodzie. Wody powinno być tyle
żeby przykryła warzywa.
Buraki myjemy, obieramy i kroimy na
mniejsze kawałki. Dodajemy 3-4 liście laurowe, kilka kulek ziela
angielskiego, kilka ziaren pieprzu oraz sól. Zalewamy taką ilością
wody aby przykryła buraki i gotujemy do miękkości.
Łączymy ze sobą wywary
warzywno-grzybowy, buraczany oraz zakwas w proporcjach dostosowanych
do gustu smakowego. Podgrzewamy razem bardzo uważając aby nie
zagotować barszczu bo straci kolor. Doprawiamy do smaku pieprzem i
majerankiem
uwielbiam barszczyk choć w moim rodzinnym domu gotowało się raczej grzybową na święta ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)