Przepyszne
mięciutko ciasto, wyrazisty farsz i chrupiące orzechy. Uszka
marzenie!
Polecam w zestawieniu z barszczem z pieczonych buraków.
Składniki:
Na
ciasto:
4
szklanki mąki pszennej
Szklanka
wody
Dwa
jajka M
¼
łyżeczki soli
Na
nadzienie:
500g
pieczarek
Duża
cebula
Masło
klarowane do podsmażenia
Garść
łuskanych orzechów włoskich
Sól,
pieprz
Sposób
przygotowania:
Farsz:
Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce o bardzo drobnym oczkach razem
z cebulą. Na kilku łyżkach rozgrzanego masła klarowanego
przesmażamy pieczarki Aż stracą niemal całą wodę. Doprawiamy do
smaku sola i pieprzem. Gdy pieczarki będą już miękkie odsączamy
resztę płynu na sitku. Grzyby mieszamy z drobno posiekanymi
orzechami włoskimi.
Ciasto:
Z mąki, wody, jajek i soli zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy je
na dwie części. Jedna z nich zawijamy folia spożywczą żeby
ciasto nie wyschło. Druga część ciasta cieniutko rozwałkowujemy.
Wycinamy szklanką kółka i nakładamy na środek każdego łyżeczkę
farszu. Kółka zginamy na pól i formujemy pieroga. Dwa przeciwległe
części pierogów sklejamy owijając pieroga wokół kciuka i
formując uszko. Najlepiej gotują się pierogi mrożone, dlatego tez
warto umieścić je na talerzu posypanym mąką w zamrażalce. Gdy
stwardnieją można przełożyć je do pojemnika. Gotujemy w osolonym
Wrzątku kilka minut od wypłynięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz