Nic nie pachnie
równie pięknie jak kwiaty dzisiaj róży. Syrop przygotowany z ich
płatków jest intensywnie różowy i przepyszny. Bardzo aromatyczny
i słodki. Idealnie nadaje się jako dodatek do herbaty,
rozcieńczania jako sok oraz dodatek do lodów czy deserów.
"Pyry na gaz" to w mojej rodzinie hasło zapowiadające rodzinny posiłek. Zapraszam będzie pysznie!
piątek, 30 czerwca 2017
środa, 28 czerwca 2017
Rosół wołowy inaczej
Tradycyjny rosół wcale nie musi być
nudny… i nie musi być drobiowy. Polecam ten przygotowany na
wołowinie z dodatkiem szpinaku i groszku. Ma bardzo wyrazisty smak a
z dodatkiem ryżu stanowi pełnowartościowy posiłek.
poniedziałek, 26 czerwca 2017
Dżem truskawkowo-rabarbarowy z whisky
Przepyszny dżem truskawkowo-rabarbarowy
z nutą whisky. Dzięki dodatkowi soku i skórki z cytryny jest lekko
kwaskowy i absolutnie przepyszny.
piątek, 23 czerwca 2017
Wieprzowina curry z kokosem
Wyrazista
pasta curry, słodkawe bataty i mięciutkie mięso skąpane w
kokosowej potrawce. Pyszne, orientalne danie obiadowe nie tylko dla
osób dbających o dietę.
środa, 21 czerwca 2017
Pobudzający koktajl kawowy
Przepyszna alternatywa dla koktajli
owocowych i warzywnych. Pobudzająca kawa, pełne magnezu kakao,
banan jako źródło potasu i słodyczy, zasadotwórcze migdały i
pobudzający perystaltyk kefir... kompozycja idealna :)
poniedziałek, 19 czerwca 2017
Dżem truskawkowo-pomarańczowy
Przepis
na ten dżem znalazłam w książce „Kuchnia Polska“ Małgorzaty
Caprari i od razu wiedziałam, że go przygotuję.
Jest
słodziutki, lekko kwaskowy z wyczuwalnymi kawałkami owoców.
Przepyszny do pieczywa, naleśników lub... wyjadania łyżeczką.
piątek, 16 czerwca 2017
Grillowane szparagi w boczku
Zamiast klasycznej kiełbasy czy karkówki
zachęcam do poszerzenia grillowego menu o sezonowe szparagi. Ich
lekko gorzki smak świetnie współgra z ostrą musztardą i
wyrazistym boczkiem.
środa, 14 czerwca 2017
Sałatka warstwowa z selerem i kalarepą
Pięknie
się
prezentuje, wyśmienicie
smakuje i nie wymaga dużo
pracy... sałatka
idealna :)
Dominuje smak
selera i sosu czosnkowego. Świetnie
komponuje się
z daniami z grilla.
poniedziałek, 12 czerwca 2017
Pieczona łopatka
Pyszna pieczona łopatka wieprzowa z
chrupiącą, wypieczoną skórką i soczystym środkiem. Jej
przygotowanie jest nieco czasochłonna ale za to bajecznie proste.
Obiadowy „samograj” wystarczy zamarynować i upiec.
środa, 7 czerwca 2017
Pieczone, chrupiące udka
Pyszne pieczone udka z chrupiącą
skórką i soczystym środkiem. W lekko słodkiej, miodowej glazurze
z duża ilością majeranku. Do tego robią się same – wystarczy
zamarynować i upiec w piekarniku.
poniedziałek, 5 czerwca 2017
Dżem jabłkowy z płatkami róży
Dżemy
to świetny sposób na zachowanie smaku owców na zimowe dni, a także
dobra metoda wykorzystania ich nadmiaru. Dżem jabłkowy z dodatkiem
płatków róży jest bardzo aromatyczny, lekko kwaskowy, gęsty i
pyszny :)
piątek, 2 czerwca 2017
Krem marchewkowy
Bardzo prosta w przygotowaniu
zupa-krem o delikatnie słodkim smaku marchwi i cebuli.
Jest dość gęsta i bardzo
sycąca. Najlepiej smakuje skropiona oliwa z oliwek z płatkami
parmezanu.
Subskrybuj:
Posty (Atom)