Śledź to fantastyczne danie na
wigilijna kolację, zwłaszcza dla osób, które w kuchni nie czują
się jak ryba w wodzie. Śledź tworzy smaczne połączenie z wieloma
dodatkami a jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Zapraszam na
śledzia po polsku z sporą ilością cebulki, leśnymi grzybami i
suszonymi śliwkami skąpanego w aromatycznym, pomidorowym sosie.
"Pyry na gaz" to w mojej rodzinie hasło zapowiadające rodzinny posiłek. Zapraszam będzie pysznie!
czwartek, 30 listopada 2017
poniedziałek, 27 listopada 2017
Rozgrzewająca herbata malinowo-pomarańczowa
W
chłodne jesienne dnie nic nie poprawia nastroju lepiej od gorącego
kubka pełnego aromatycznej herbaty z dodatkiem owoców i przypraw.
Maliny i pomarańcza dodają napojowi lekko kwaśnego smaku, a
rozmaryn i goździki wspaniałego aromatu.
piątek, 24 listopada 2017
Rybka zapiekana a'la grecka
Pyszna
i efektowna wersja tradycyjnej ryby po grecku zapieczonej i
serwowanej na ciepło. Nieskomplikowana i szybka w wykonaniu może
być gwiazdą świątecznego stołu.
poniedziałek, 20 listopada 2017
Pierniczki bezglutenowe
Pierniczki
to obowiązkowa pozycja w świątecznym menu. Ich zapach roznoszący
się po domu zwiastuje świąteczną, rodzinną atmosferę. Jeśli z
jakiegoś powodu nie możecie jeść glutenu to mam dla Was zdrowe,
bezglutenowe pierniczki na bazie mąki kukurydzianej i jaglanej.
piątek, 17 listopada 2017
Dorsz słodko-kwaśny
Polecam pysznego dorsza w pomidorowym
sosie słodko-kwaśnym. Jego smak jest nieco zbliżony do ryby po
grecku. Z powodzeniem rozwieje nudę na wigilijnym stole.
wtorek, 14 listopada 2017
Piernik staropolski z marcepanem
Tak to już! Czas nastawić ciasto na tradycyjny, staropolski piernik.
Do Świąt zostało 6 tygodni... moment jest idealny!
Prawdziwy,
tradycyjny smak staropolskiego piernika dojrzewającego przełożonego
marcepanem i powidłami śliwkowymi. Fantastyczny!
piątek, 10 listopada 2017
Pałki miodowo-musztardowe
Soczyste
i słodkawe pałki z kurczaka z musztardą i ulubiona surówką
znajda uznanie w każdego smakosza.
poniedziałek, 6 listopada 2017
Herbata z jabłkami, cynamonem i żurawiną
Rozgrzewająca,
aromatyczna i pełna smaku... takiej herbaty nawet nie trzeba
reklamować. Jabłka doskonale komponują się z cynamonem a suszona
żurawina dodaje nieco słodyczy i kwaskowości.
piątek, 3 listopada 2017
Tarta z musem czekoladowym i malinami
Tarta
jest niezbyt słodka, a nawet wytrawna za sprawą sporej ilości
gorzkiej czekolady. Jej smak przełamują kwaśnawe maliny i
chrupiący, czekoladowy spód.
Doskonale
smakuje z filiżanką kawy.
Subskrybuj:
Posty (Atom)