Przygotowana
w ten
sposób
fasolka
smakuje
po
bardzo
podobnie
do świeżej.
Jest
to świetny sposób
na zachowanie
smaku
lata
na zimowe
obiady.
Składniki:
fasolka
szparagowa
w dowolnej
ilości
1l
wody
szczypta
kwasku
cytrynowego
łyżeczka
soli
łyżeczka cukru
Sposób
przygotowania:
Słoiki
wyparzamy
lub
sterylizujemy
w piekarniku
w 100 stopniach
C przez
15 minut.
Fasolkę
myjemy,
odcinamy
końcówki
i kroimy
na mniejsze
kawałki.
W dużym
garnku
zagotowujemy
wodę
z solą
i łyżeczką
cukru.
Do wrzątku
wrzucamy fasolkę
i
gotujemy aż
będzie
półtwarda.
Fasolkę
przekładamy
do wysterylizowanych
słoików.
W garnku
zagotowujemy
wodę
z solą,
cukrem
i kwaskiem.
Na każdy
litr
wody
dosypujemy
po
łyżeczce
soli
i cukru
oraz szczyptę kwasku cytrynowego
(około
1/8
łyżeczki).
Gorąca
zalewą wypełniamy słoiki.
Zakręcamy.
Pasteryzujemy
na
sucho przez
15
minut
w
piekarniku nastawionym
na 100
stopni
C.
Super ta fasolka wygląda. Może też bym sobie taką przygotowała?
OdpowiedzUsuń