Tradycyjny żurek kujawski na domowym
zakwasie to najlepsza propozycja na wielkanocna zupę. Dla leniuchów może być oczywiście w wersji na zakwasie kupionym ;)
"Pyry na gaz" to w mojej rodzinie hasło zapowiadające rodzinny posiłek. Zapraszam będzie pysznie!
wtorek, 31 marca 2015
niedziela, 29 marca 2015
Myszki - jajka faszerowane anchois
Z serii jajka-zwierzątka przedstawiam zabawne myszki, które dzięki ciekawej formie
podanie będą miłą odmianą nie tylko na wielkanocnym stole. Farsz z sardelami jest wyrazisty i
bardzo smaczny, z pewnością zasmakuje miłośnikom ryb.
piątek, 27 marca 2015
Super baba black&white
Przepyszna, puszysta i wilgotna.
Zawsze się udaje i zawsze znika do ostatniego okruszka. Jest naszym
hitem wielkanocnym ale doskonale sprawdza się także jako słodkie
do kawy czy na imieniny.
środa, 25 marca 2015
Jajka w zalewie kminkowej
Nie przepadam za kminkiem, więc nie
byłam do tego przepisu zbyt optymistycznie nastawiona. Jednak
zgodnie z zasadą, że wszystkiego trzeba spróbować przygotowałam
je i nie żałuję! Są smaczne i zaskakujące. Świetne na grzankę
czy kanapkę.
poniedziałek, 23 marca 2015
Najlepsza babka cytrynowa
Najlepsza
babka cytrynowa w Środkowej Europie ;)
Wilgotna, krucha z cytrusowym aromatem. Znika zanim ostygnie.
piątek, 20 marca 2015
Triki kuchenne – pieczenie
Wielkimi krokami zbliżają się święta. A jak wiadomo święta bez sernika, mazurka czy babki to nie święta ;) Z tej okazji chciałam się z Wami podzielić trikami, które ułatwią i umilą pracę.
Triki kuchenne, będące w centrum mojego zainteresowania, pomagają
łatwiej, sprawniej, szybciej przygotować zamierzony efekt
kulinarny.
środa, 18 marca 2015
Pasztet staropolski
Przepis na ten pasztet jest w rodzinie od
lat. Przygotowuje go wielu członków rodziny, ale nikt nie odważył się zmodyfikować receptur. Są takie klasyczne przepisy, które są doskonałe i nie ma
potrzeby ich zmieniać ;)
Dzięki kilku rodzajom mięsa pasztet ma
bardzo wyrazisty smak.
poniedziałek, 16 marca 2015
Babka majonezowa z karmelową polewą
Przepis na babkę majonezowa dostałam
wiele lat temu i często z niego korzystam. Od siebie dodałam polewę
karmelową, która dodaje babce "tego czegoś" ;)
piątek, 13 marca 2015
Pisklaki - jajka faszerowane zielonym groszkiem
Widzę, że kurczaczki Wam się spodobały, proponuje więc kolejne danie z serii "sympatyczne zwierzaki" -
pisklaki z zielonym groszkiem. Będą miłym towarzyszem na
Wielkanocnego śniadania.
środa, 11 marca 2015
poniedziałek, 9 marca 2015
Sałata z pieczarkami
Sałatka
z serii „co wymyśli baba na zakupach”. Szwendając się po
dziale warzywnym, próbowała wymyślić sałatę do obiadu. W oko
wpadły mi pieczarki i seler naciowy. Tak powstała sałatka lekka,
szybka i pełna smaków.
piątek, 6 marca 2015
Krem rafaello z cieciorki
Kto
powiedział że cieciorkę trzeba jeść na wytrawnie? Wcale nie
trzeba! Jako zdeklarowany łasuch zdecydowałam się pokombinować z
wykorzystaniem jej na słodko. Efekt był taki, że mąż, który
uwielbia białą czekoladę, zjadł pół słoika za jednym razem, po
czym wcisnął mi go i powiedział z wyrzutem „zabierz to ode
mnie!” :)
Krem jest bardzo kokosowy, nie za słodki, z wyraźnie
wyczuwalna biała czekoladą. Świetnie sprawdzi się jako słodki
krem do kanapek, deserów, czy nawet tortów... pod warunkiem że nie
zjecie go całego łyżeczką ;)
środa, 4 marca 2015
Glazurowana marchewka
Dzisiaj coś naprawdę prostego i pysznego. Właściwie to na tyle prostego, że nawet miałam wątpliwości czy zamieszczać ten post na blogu, ale jest naprawdę pyszna i idealnie sprawdza się jako jarzynka do obiadu. Szczególnie polecam przy dzieciach, które nie przepadają za smakiem marchewki ta słodka wersja na pewno im zasmakuje.
poniedziałek, 2 marca 2015
Ragoût miesno-warzywne
Uwielbiam
dania jednogarnkowe bo nie wymagają wielkiego zaangażowania a przy
tym są pyszne. Mięciutkie mięso, bogactwo warzyw i aromatyczne
przyprawy to sekret tej pysznej i lekkiej propozycji.
Subskrybuj:
Posty (Atom)