Kasza
gryczana niepalona, woda i sól – te trzy składniki wystarczą
żeby upiec nadzwyczajny i super-zdrowy chleb bezglutenowy. Jego
wyjątkowość tkwi w sposobie przygotowania - moczeniu kaszy do
uzyskania czegoś na kształt zakwasu. Dzięki temu chleb ma fajną
konsystencję i sprężystość, całkiem jak "zwyczajny"
chleb pszenny i w ogóle się nie kruszy.
Składniki:
400g
kaszy gryczanej niepalonej (białej)
2
szklanki letniej wody
łyżeczka
soli
opcjonalnie:
szklanka
ziaren (słonecznik, dynia, siemię lniane itp.)
szklanka
orzechów (dowolnych)
suszone
pomidory w oleju
lub
cokolwiek chcemy :)
Sposób
przygotowania:
Kaszę
gryczana biała niepaloną zalewamy lenia wodą i pozostawiamy na
48h. W tym czasie ziarna zaczną fermentować, niektóre mogą
skiełkować ale nie zawsze ma to miejsce. Większość wody zostanie
wchłonięta przez kaszę. W ciągu dwóch dni fermentacji
kilkukrotnie mieszamy kaszę. Po tym czasie miksujemy kaszę z wodą.
Dodajemy łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy. Na tym kończy się
przepis podstawowy. Jeśli chcecie go wzbogacić jakimiś dodatkami
dodajcie je teraz.
Blachę
o wymiarach 21cm x 11cm (chlebową) wykładamy papierem do pieczenia
i przelewamy ciasto. Ciasto w foremkach zostawiamy na ok. 8-12
godzin w temperaturze pokojowej, na przykład w zimnym piekarniku. Po
tym czasie ciasto powinno nieco podrosnąć. Możemy też upiec je od
razu ale wtedy będzie mniej napowietrzone. Pieczemy w 180 stopniach
C przez około 55-60 minut (do tzw „suchego patyczka”. Studzimy
na kratce. Kroimy po wystudzeniu.
Witam czy kaszę moczymy razem z ziarnami czy samą a po 48 godz dodajemy ziarna?
OdpowiedzUsuńkaszę moczymy samą, nasiona dodajemy póżniej
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Dziękuję pozdrawiam ��
OdpowiedzUsuńWitam, czy podczas procesu fermentacji należy dolewać wode do kaszy?
OdpowiedzUsuńNie ma takiej potrzeby. Pozdrwiam :)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuńŚwietny post,
OdpowiedzUsuńWitam pytanie jak zalewamy kaszę wodą to odrazu tymi dwiema szklankami letniej wody? A potem jak ją miksujemy ile dodajemy tej wody?
OdpowiedzUsuńCzy wstawiamy do nagrzanego piekarnika?
OdpowiedzUsuń