Najlepszy sernik jaki udało mi się
jeść. Puszysty, kremowy, śmietankowy z wyraźną nutą wanilii.
Przepyszny! Nie da się skończyć na jednym kawałku!
"Pyry na gaz" to w mojej rodzinie hasło zapowiadające rodzinny posiłek. Zapraszam będzie pysznie!
poniedziałek, 29 grudnia 2014
sobota, 20 grudnia 2014
Ciasto na pierogi
Osobiście nie znam osoby która nie lubiłaby pierogów. Z mięsem,
kapustą, grzybami, szpinakiem czy na słodko z owocami. Każdy znajdzie
coś dla siebie!
Ile gospodyń domowych tyle przepisów na ciasto pierogowe. Istnieją
dyskusje czy ciasto pierogowe z dodatkiem jajka to jeszcze ciasto
pierogowe czy już makaronowe. Niezależnie od tego jakiego jesteście
zdania warto poznać kilka sprawdzonych przepisów. Przybliżam zatem kilka
z których sama korzystam i uważam za godne polecenia.
czwartek, 18 grudnia 2014
Lukier niejedno ma imię
Lukier nieodłącznie kojarzy mi się z babką i pierniczkami, bo te
właśnie wypieki najczęściej wieńczy w moim domu. Warto zapoznać się
nieco bliżej z rożnymi jego rodzajami po to by wybrać ten który
najlepiej pasuje do danego wypieku a także ten który nam najbardziej
smakuje.
poniedziałek, 15 grudnia 2014
Barszcz z pieczonych buraków z uszkami
Barszcz to żelazny punkt wigilijnego
menu. Przygotowany z pieczonych buraków ma głęboki lekko słodkawy
smak. W towarzystwie grzybowo-kapuścianych uszek smakuje wybornie.
Najlepszy jest przygotowany dzień wcześniej taka aby smaki i
aromaty dobrze się połączyły.
sobota, 13 grudnia 2014
wyróżnienie w konkursie "Tydzień Restauracji z Groupon"
Jakiś czas temu brałam udział w konkursie "Tydzień Restauracji z Groupon" organizowanym przez Kuchnia +.
Zadanie konkursowe było następujące: „Prześlij nam swój autorski
przepis na ulubiony świąteczny przysmak ze śliwką w roli głównej oraz
podaj dwie potrawy regionalne, które często goszczą w restauracjach w
Twoim mieście."
Wczoraj na swojej skrzynce znalazłam informację, że wygrałam podwójne zaproszenie do restauracji Nagoja Sushi w Poznaniu :D :D :D
piątek, 12 grudnia 2014
Pierogi z burakami i grzybami
Pierogi pojawiają się tradycyjnie na
wielu polskich stołach wigilijnych. Polecam przygotować je z
farszem z buraczków i leśnych grzybów. Składniki choć popularne
i dobrze znane, rzadko spotykane są w takim połączeniu. A szkoda
bo są naprawdę przepyszne!
czwartek, 11 grudnia 2014
Kandyzowana skórka cytrynowa
W okresie Bożego Narodzenia w naszych
domach jest sporo cytrusów. Skórki z cytryn, pomarańczy a nawet grapefruitów wykorzystajcie do przygotowania ich
kandyzowanej wersji. Możecie je wykorzystać do ciast, deserów czy aromatycznej herbaty.
wtorek, 9 grudnia 2014
Kapusta z grzybami i majerankiem
Kapusta z grzybami to sztandarowe danie
bez którego nie wyobrażam sobie Wigilii. Dodatek sporej ilości
grzybów sprawia, że kwaskowa kapusta zyskuje zupełnie nowy smak, a
majeranek świetnie komponuje się ze smakiem dania.
poniedziałek, 8 grudnia 2014
Keks cytrusowo-migdałowy
Bardzo puszysty, lekki, wilgotny z wyraźnym aromatem kandyzowanej skórki cytrynowej.
Wypróbowałam wiele przepisów na keksa i często bakalie opadają na jego dół. Z tym keksem na pewno się to nie wydarzy :)
Przepis mistrza polski cukierników- Pawła Małeckiego, wzbogacony o domową skórkę cytrusową.
Wypróbowałam wiele przepisów na keksa i często bakalie opadają na jego dół. Z tym keksem na pewno się to nie wydarzy :)
Przepis mistrza polski cukierników- Pawła Małeckiego, wzbogacony o domową skórkę cytrusową.
piątek, 5 grudnia 2014
Wigilijna masa makowa
Domowa
masa makowa ma ogromna przewagę nad kupną. Chyba jej największym
plusem jest to że sami decydujemy o jej smaku i konsystencji dojąc
swoje ulubione dodatki, bakalie, orzechy. Nie bez znaczenia jest tez
fakt, że dokładnie wiemy co do niej wkładamy i nie używamy
konserwantów czy wzmacniaczy smaku.
środa, 3 grudnia 2014
Rolada Yule Log
To francuskie ciasto będzie wspaniałym ukoronowaniem świątecznego posiłku. Przepis znaleziony w książce z francuskimi wypiekami i deserami.
poniedziałek, 1 grudnia 2014
Pieczeń rzymska wg. Magdy Gessler
Pieczeń
rzymska jest daniem łatwym i niewymagającym. Wystarczy wymieszać
kilka składników, włożyć do formy i upiec. Doskonale smakuje na
ciepło do obiadu lub na zimno do chlebka.
Subskrybuj:
Posty (Atom)