czwartek, 11 grudnia 2014

Kandyzowana skórka cytrynowa


W okresie Bożego Narodzenia w naszych domach jest sporo cytrusów. Skórki z cytryn, pomarańczy a nawet grapefruitów wykorzystajcie do przygotowania ich kandyzowanej wersji. Możecie je wykorzystać do ciast, deserów czy aromatycznej herbaty.





Kandyzowane skórki cytrusów

Składniki:

3 pomarańcze
3 cytryny
1,5 szklanka wody
1,5 szklanka cukru


Sposób przygotowania

Pomarańcze i cytryny szorujemy a następnie parzymy wrzątkiem. Obieramy obieraczka cienkie paski (najlepiej z jak najmniejszą ilością białej skórki). Kroimy w kosteczkę i zalewamy gorącą wodą i gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie wylewamy wodę z gotowania i wlewamy 1,5 szklanki czystej oraz 1,5 szklanki cukru. gotujemy na średnim ogniu ok. 30-40 min., aż skórki staną się szkliste, a większość syropu wyparuje. Gorące wlewamy do wyparzonych słoików i pozostawiamy do wystygnięcia wieczkiem do dołu.



Kandyzowane skórki robi się bardzo łatwo. Doskonale smakują jako dodatek do ciast, tortów i deserów. Wyśmienicie komponuje się również z poranną owsianką. Robię je zawsze gdy mam w domu trochę cytrusów. W ten sposób wykorzystuję w pełni owoce i zawsze mam w zanadrzu pyszny dodatek do deserów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly