W okresie Bożego Narodzenia w naszych
domach jest sporo cytrusów. Skórki z cytryn, pomarańczy a nawet grapefruitów wykorzystajcie do przygotowania ich
kandyzowanej wersji. Możecie je wykorzystać do ciast, deserów czy aromatycznej herbaty.
Kandyzowane skórki cytrusów
Składniki:
3 pomarańcze
3 cytryny
1,5 szklanka wody
1,5 szklanka cukru
3 cytryny
1,5 szklanka wody
1,5 szklanka cukru
Sposób przygotowania
Pomarańcze i cytryny szorujemy a
następnie parzymy wrzątkiem. Obieramy obieraczka cienkie paski
(najlepiej z jak najmniejszą ilością białej skórki). Kroimy w kosteczkę i
zalewamy gorącą wodą i gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie wylewamy
wodę z gotowania i wlewamy 1,5 szklanki czystej oraz 1,5 szklanki cukru.
gotujemy na średnim ogniu ok. 30-40 min., aż skórki staną się szkliste,
a większość syropu wyparuje. Gorące wlewamy do wyparzonych słoików i
pozostawiamy do wystygnięcia wieczkiem do dołu.
Kandyzowane skórki robi się bardzo łatwo.
Doskonale smakują jako dodatek do ciast, tortów i deserów. Wyśmienicie
komponuje się również z poranną owsianką. Robię je zawsze gdy mam w domu
trochę cytrusów. W ten sposób wykorzystuję w pełni owoce i zawsze mam w
zanadrzu pyszny dodatek do deserów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz