piątek, 12 grudnia 2014

Pierogi z burakami i grzybami

Pierogi pojawiają się tradycyjnie na wielu polskich stołach wigilijnych. Polecam przygotować je z farszem z buraczków i leśnych grzybów. Składniki choć popularne i dobrze znane, rzadko spotykane są w takim połączeniu. A szkoda bo są naprawdę przepyszne!



Składniki: 
Na ciasto:
300g maki pszennej tortowej
żółtko jajka
160ml gorącej wody
50g miękkiego masła
szczypta soli

Na farsz:
3 średnie buraki
około 10 suszonych grzybów
łyżka masła
sól, czarny pieprz

Okrasa:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 duże białe cebule

Wykonanie:

Farsz:Buraki szorujemy, osuszamy i zawijamy w folie aluminiową. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 1h. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Grzyby moczymy prze noc małej ilości wody. Gotujemy i drobno siekamy. Łączymy z burakami i łyżka roztopionego masła. Doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Ciasto: Z mąki, żółtka, masła, wody i szczypty soli zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Cieniutko rozwałkować i wykroić koła. Na środek każdego nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić. Gotować w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia.

Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej drobno posiekaną cebulkę.

Pierogi podawać polane tłuszczem z cebulką.

2 komentarze:

  1. Hej
    Nominuję Cię do Liebster Blog Award
    Szczegóły tutaj http://pasja-patki.blogspot.com/2014/12/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy o takich nie słyszałam!
    Muszę koniecznie wypróbować !

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly