Pierogi pojawiają się tradycyjnie na
wielu polskich stołach wigilijnych. Polecam przygotować je z
farszem z buraczków i leśnych grzybów. Składniki choć popularne
i dobrze znane, rzadko spotykane są w takim połączeniu. A szkoda
bo są naprawdę przepyszne!
Składniki:
Na ciasto:
300g maki pszennej tortowej
żółtko jajka
160ml gorącej wody
50g miękkiego masła
szczypta soli
Na farsz:
3 średnie buraki
około 10 suszonych grzybów
łyżka masła
sól, czarny pieprz
Na ciasto:
300g maki pszennej tortowej
żółtko jajka
160ml gorącej wody
50g miękkiego masła
szczypta soli
Na farsz:
3 średnie buraki
około 10 suszonych grzybów
łyżka masła
sól, czarny pieprz
Okrasa:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 duże białe cebule
Wykonanie:
Farsz:Buraki szorujemy, osuszamy i
zawijamy w folie aluminiową. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach
przez 1h. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.
Grzyby moczymy prze noc małej ilości wody. Gotujemy i drobno
siekamy. Łączymy z burakami i łyżka roztopionego masła.
Doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Ciasto: Z mąki, żółtka, masła, wody i szczypty soli zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Cieniutko rozwałkować i wykroić koła. Na środek każdego nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić. Gotować w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia.
Ciasto: Z mąki, żółtka, masła, wody i szczypty soli zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Cieniutko rozwałkować i wykroić koła. Na środek każdego nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić. Gotować w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia.
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na
niej drobno posiekaną cebulkę.
Pierogi podawać polane tłuszczem z
cebulką.
Hej
OdpowiedzUsuńNominuję Cię do Liebster Blog Award
Szczegóły tutaj http://pasja-patki.blogspot.com/2014/12/liebster-blog-award.html
Nigdy o takich nie słyszałam!
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie wypróbować !