wtorek, 9 grudnia 2014

Kapusta z grzybami i majerankiem

Kapusta z grzybami to sztandarowe danie bez którego nie wyobrażam sobie Wigilii. Dodatek sporej ilości grzybów sprawia, że kwaskowa kapusta zyskuje zupełnie nowy smak, a majeranek świetnie komponuje się ze smakiem dania.






SKŁADNIKI:



1kg kapusty kiszonej z marchewką (lub bez)

łyżka masła klarowanego

biała cebula

łyżka mąki pszennej

40dag grzybów leśnych (borowiki, prawdziwki itp)

sól

czarny pieprz

majeranek



PRZYGOTOWANIE:



Grzyby moczymy przez noc. Gotujemy.

Cebulę drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim cebulkę. Dodajemy łyżkę mąki i podlewamy niewielka ilością wywaru z gotowania grzybów. Dodajemy posiekaną kapustę kiszoną z marchewką i gotujemy pod przykryciem podlewając pewien czas wywarem z grzybków. Kiedy kapusta będzie półmiękka dodajemy grzyby. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz majerankiem. Najlepiej smakuje następnego dnia kiedy smaki dobrze się połączą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly