Kapusta z grzybami to sztandarowe danie
bez którego nie wyobrażam sobie Wigilii. Dodatek sporej ilości
grzybów sprawia, że kwaskowa kapusta zyskuje zupełnie nowy smak, a
majeranek świetnie komponuje się ze smakiem dania.
SKŁADNIKI:
1kg
kapusty kiszonej z marchewką (lub bez)
łyżka
masła klarowanego
biała
cebula
łyżka
mąki pszennej
40dag
grzybów leśnych (borowiki, prawdziwki itp)
sól
czarny
pieprz
majeranek
PRZYGOTOWANIE:
Grzyby
moczymy przez noc. Gotujemy.
Cebulę
drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na
nim cebulkę. Dodajemy łyżkę mąki i podlewamy niewielka ilością
wywaru z gotowania grzybów. Dodajemy posiekaną kapustę kiszoną z
marchewką i gotujemy pod przykryciem podlewając pewien czas wywarem
z grzybków. Kiedy kapusta będzie półmiękka dodajemy grzyby.
Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz
majerankiem. Najlepiej smakuje następnego dnia kiedy smaki dobrze
się połączą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz