poniedziałek, 8 grudnia 2014

Keks cytrusowo-migdałowy

Bardzo puszysty, lekki, wilgotny z wyraźnym aromatem kandyzowanej skórki cytrynowej. 
Wypróbowałam wiele przepisów na keksa i często bakalie opadają na jego dół. Z tym keksem na pewno się to nie wydarzy :) 
Przepis mistrza polski cukierników- Pawła Małeckiego, wzbogacony o domową skórkę cytrusową.




Składniki: 

150 g miękkiego masła

100 g cukru

15g cukru waniliowego

3 jajka

160 g mąki + 2-3 łyżki do owoców

50 g posiekanych migdałów (zamiennie orzechów)


1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

szczypta soli

100ml tłustego mleka

opcjonalnie 50 ml amaretto

do posypania: płatki migdałów lub cukier puder

Sposób przygotowania:
Masło ucieramy z cukrem i cukrami a następnie nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy jajka. Następnie wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą, szczyptę soli i posiekane migdały lub orzechy. 
Skórki cytrynowe (bez syropu) mieszamy z niewielką ilością mąki, tak aby były nią pokryte i dodajemy do reszty ciasta. Na końcu dodajemy mleko i opcjonalnie amaretto (alkohol wyparuje podczas pieczenia ;)). 
Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i opcjonalnie posypujemy wierzch płatkami migdałów. Pieczemy w 160°C przez ok. 60 minut do tzw. "suchego patyczka".

2 komentarze:

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly