Bardzo puszysty, lekki, wilgotny z wyraźnym aromatem kandyzowanej skórki cytrynowej.
Wypróbowałam wiele przepisów na keksa i często bakalie opadają na jego dół. Z tym keksem na pewno się to nie wydarzy :)
Przepis mistrza polski cukierników- Pawła Małeckiego, wzbogacony o domową skórkę cytrusową.
Wypróbowałam wiele przepisów na keksa i często bakalie opadają na jego dół. Z tym keksem na pewno się to nie wydarzy :)
Przepis mistrza polski cukierników- Pawła Małeckiego, wzbogacony o domową skórkę cytrusową.
Składniki:
150 g miękkiego
masła
100 g cukru
15g cukru
waniliowego
3 jajka
160 g mąki + 2-3 łyżki do
owoców
50 g posiekanych
migdałów (zamiennie orzechów)
1 łyżeczka proszku
do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
100ml tłustego
mleka
opcjonalnie 50 ml
amaretto
do posypania: płatki
migdałów lub cukier puder
Sposób przygotowania:
Masło ucieramy z cukrem i cukrami a
następnie nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy jajka.
Następnie wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz
sodą, szczyptę soli i posiekane migdały lub orzechy.
Skórki cytrynowe (bez syropu) mieszamy z niewielką ilością mąki, tak aby były nią pokryte i dodajemy do reszty ciasta. Na końcu dodajemy mleko i opcjonalnie amaretto (alkohol wyparuje podczas pieczenia ;)).
Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i opcjonalnie posypujemy wierzch płatkami migdałów. Pieczemy w 160°C przez ok. 60 minut do tzw. "suchego patyczka".
Skórki cytrynowe (bez syropu) mieszamy z niewielką ilością mąki, tak aby były nią pokryte i dodajemy do reszty ciasta. Na końcu dodajemy mleko i opcjonalnie amaretto (alkohol wyparuje podczas pieczenia ;)).
Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i opcjonalnie posypujemy wierzch płatkami migdałów. Pieczemy w 160°C przez ok. 60 minut do tzw. "suchego patyczka".
Wygląda kusząco!
OdpowiedzUsuńSerdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuń