piątek, 5 grudnia 2014

Wigilijna masa makowa

Domowa masa makowa ma ogromna przewagę nad kupną. Chyba jej największym plusem jest to że sami decydujemy o jej smaku i konsystencji dojąc swoje ulubione dodatki, bakalie, orzechy. Nie bez znaczenia jest tez fakt, że dokładnie wiemy co do niej wkładamy i nie używamy konserwantów czy wzmacniaczy smaku.






SKŁADNIKI:

50 g masła

450g maku

60g rodzynek (ew. suszonej żurawiny)

10 suszonych śliwek

60g orzechów włoskich

pół szklanki płatków migdałów

2-3 łyżki cukru wg. uznania


pół szklanki rumu



WYKONANIE:



Mak wsypać do garnuszka, zalać woda tak aby był zanurzony i gotować na małym ogniu około 30 minut. Zdjąć z gazu i odcedzić. Mak zmielić w maszynce 2 dwukrotnie. Śliwki posiekać na dowolne kawałki. Rodzynki i śliwki namoczyć w rumie przez przynajmniej 30 minut a najlepiej kilka godzin.

Masło roztopić w garnuszku dodać zmielony mak, orzechy, śliwki, płatki migdałowe, rodzynki i cukier. Polać kandyzowanymi skórkami cytrusów wraz z syropem.




3 komentarze:

  1. jak ma się waga maku do masła!?

    OdpowiedzUsuń
  2. chyba sie nie ma...myślę że powinno być 450 g maku..

    OdpowiedzUsuń
  3. słuszna uwaga... powinno być 450g maku... już poprawiam.
    Dziękuję za zwrócenie uwagi na błąd :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly