Domowa
masa makowa ma ogromna przewagę nad kupną. Chyba jej największym
plusem jest to że sami decydujemy o jej smaku i konsystencji dojąc
swoje ulubione dodatki, bakalie, orzechy. Nie bez znaczenia jest tez
fakt, że dokładnie wiemy co do niej wkładamy i nie używamy
konserwantów czy wzmacniaczy smaku.
SKŁADNIKI:
50
g masła
450g
maku
60g
rodzynek (ew. suszonej żurawiny)
10
suszonych śliwek
60g
orzechów włoskich
pół
szklanki płatków migdałów
2-3
łyżki cukru wg. uznania
pół
szklanki rumu
WYKONANIE:
Mak
wsypać do garnuszka, zalać woda tak aby był zanurzony i gotować
na małym ogniu około 30 minut. Zdjąć z gazu i odcedzić. Mak
zmielić w maszynce 2 dwukrotnie. Śliwki posiekać na dowolne
kawałki. Rodzynki i śliwki namoczyć w rumie przez przynajmniej 30
minut a najlepiej kilka godzin.
Masło
roztopić w garnuszku dodać zmielony mak, orzechy, śliwki, płatki
migdałowe, rodzynki i cukier. Polać kandyzowanymi skórkami
cytrusów wraz z syropem.
jak ma się waga maku do masła!?
OdpowiedzUsuńchyba sie nie ma...myślę że powinno być 450 g maku..
OdpowiedzUsuńsłuszna uwaga... powinno być 450g maku... już poprawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję za zwrócenie uwagi na błąd :)