To francuskie ciasto będzie wspaniałym ukoronowaniem świątecznego posiłku. Przepis znaleziony w książce z francuskimi wypiekami i deserami.
SKŁADNIKI:
na
ciasto:
1/2 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki naturalnego kakao w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczka soli
1/2 szklanki cukru
3 duże jajka lub 4 małe
1/4 szklanki tłustego mleka
cukier puder
na nadzienie:
szklanka śmietany kremówki
2 łyżeczki cukru
na polewę:
szklanka śmietany kremówki
140g gorzkiej czekolady
30 g masła
do dekoracji:
cukier puder
ozdoby z masy cukrowej
na masę cukrową:
4 łyżeczki żelatyny
70 ml zimnej wody
3 łyżeczki Planty
250 dag cukru pudru
barwniki: zielony, czerwony i kakao
1/2 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki naturalnego kakao w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczka soli
1/2 szklanki cukru
3 duże jajka lub 4 małe
1/4 szklanki tłustego mleka
cukier puder
na nadzienie:
szklanka śmietany kremówki
2 łyżeczki cukru
na polewę:
szklanka śmietany kremówki
140g gorzkiej czekolady
30 g masła
do dekoracji:
cukier puder
ozdoby z masy cukrowej
na masę cukrową:
4 łyżeczki żelatyny
70 ml zimnej wody
3 łyżeczki Planty
250 dag cukru pudru
barwniki: zielony, czerwony i kakao
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik
rozgrzać do 180 stopni C. Formę o wymiarach 40x25cm wyłożyć
papierem do pieczenia. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia,
kakao i solą. Ubić cukier z żółtkami na lekką, puszysta masę.
Na przemian dodawać do niej sypkie składniki i mleko. W osobnym
naczyniu ubić na sztywno biała. Dodawać stopniowo do masy
delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć na blaszkę i piec 15-20
minut aż stwardnieje. Czystą ścierkę kuchenną oprószyć obficie
cukrem pudrem. Wyłożyć na nią upieczone ciasto. Usunąć papier
do pieczenia. W razie potrzeby wyrównać brzegi. Zrolować ciasto
razem z ściereczką wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić
podwiniętym brzegiem do dołu do wystygnięcia.
Ubić
kremówkę z cukrem na sztywna masę. Rozwinąć ciasto i posmarować
je bitą śmietaną. Pozostawić brzegi około 2cm. Ponownie zwinąć
ciasto. Umieścić na półmisku podwiniętym brzegiem do dołu.
Polewa:W
rondelku umieścić kremówkę, czekoladę i masło. Energicznie
mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Ostudzić. Stężałą
polewą posmarować wierzch i boki rolady. Udekorować ozdobami z
masy cukrowej i oprószyć cukrem pudrem.
Masa
cukrowa: 4 łyżeczki żelatyny zalać 70 ml zimnej wody. Odstawić
na ok. 5 min. Umieścić żelatynę w kąpieli wodnej i uważnie
obserwować aż zacznie się rozpuszczać. Dodać 3 łyżki Planty.
Zanim tłuszcz się całkowicie rozpuści zdjąć z ognia. Dodawać
stopniowo cukier puder aż masa będzie plastyczna. Masę podzielić
na części dodając do każdej inny barwnik. formować ozdoby.
Zachwycające :) I te dekoracje - prześliczne :)
OdpowiedzUsuńPyszne ... choc jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuń