poniedziałek, 1 grudnia 2014

Pieczeń rzymska wg. Magdy Gessler

Pieczeń rzymska jest daniem łatwym i niewymagającym. Wystarczy wymieszać kilka składników, włożyć do formy i upiec. Doskonale smakuje na ciepło do obiadu lub na zimno do chlebka. 

 

Składniki:
600g mięsa mielonego z łopatki
czerstwa kajzerka
½ szklanki tłustego mleka
średnia biała cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła klarowanego
6 łyżek bułki tartej
2 jajka
pół pęczka koperku
papryka słodka w płatkach
sól
czarny pieprz
tymianek
bazylia
do wysmarowania formy: tłuszcz oraz bułka tarta

Sposób przygotowania:
Bułkę namaczamy w letnim mleku i zostawiamy aż całkowicie namoknie. Odciskamy nadmiar mleka z bułki i dodajemy do mielonego mięsa. Na rozgrzanym maśle klarowanym szklimy drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Łączymy z mięsem. Dodajemy jajka, bułkę tartą oraz przyprawy do smaku. Formę do keksa smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Masę mięsną przekładamy do formy i uderzamy forma kilkukrotnie o blat aby masa się ubiła i nie pozostały pęcherze powietrza, Pieczemy w 200 stopniach C przez około 50 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly