Pieczeń
rzymska jest daniem łatwym i niewymagającym. Wystarczy wymieszać
kilka składników, włożyć do formy i upiec. Doskonale smakuje na
ciepło do obiadu lub na zimno do chlebka.
Składniki:
600g
mięsa mielonego z łopatki
czerstwa
kajzerka
½
szklanki tłustego mleka
średnia
biała cebula
2
ząbki czosnku
2
łyżki masła klarowanego
6
łyżek bułki tartej
2
jajka
pół
pęczka koperku
papryka
słodka w płatkach
sól
czarny
pieprz
tymianek
bazylia
do
wysmarowania formy: tłuszcz oraz bułka tarta
Sposób
przygotowania:
Bułkę
namaczamy w letnim mleku i zostawiamy aż całkowicie namoknie.
Odciskamy nadmiar mleka z bułki i dodajemy do mielonego mięsa. Na
rozgrzanym maśle klarowanym szklimy drobno posiekaną cebulę oraz
przeciśnięty czosnek. Łączymy z mięsem. Dodajemy jajka, bułkę
tartą oraz przyprawy do smaku. Formę do keksa smarujemy tłuszczem
i posypujemy bułką tartą. Masę mięsną przekładamy do formy i
uderzamy forma kilkukrotnie o blat aby masa się ubiła i nie
pozostały pęcherze powietrza, Pieczemy w 200 stopniach C przez
około 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz