poniedziałek, 1 grudnia 2014

Pieczeń rzymska wg. Magdy Gessler

  Pieczeń rzymska jest daniem łatwym i niewymagającym. Wystarczy wymieszać kilka składników, włożyć do formy i upiec. Doskonale smakuje na ciepło do obiadu lub na zimno do chlebka.








Składniki:


600g mięsa mielonego z łopatki

Czerstwa kajzerka

½ szklanki tłustego mleka

Średnia biała cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki masła klarowanego

6 łyżek bułki tartej

2 jajka

Pół pęczka koperku

Papryka słodka w płatkach

Sól

czarny pieprz

tymianek

bazylia

do wysmarowania formy: tłuszcz oraz bułka tarta




Sposób przygotowania:


Bułkę namaczamy w letnim mleku i zostawiamy az całkowicie namoknie. Odciskamy nadmiar mleka z bułki i dodajemy do mielonego mięsa. Na rozgrzanym masle klaraowanym szklimy drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Łączymy z mięsem. Dodajemy jajka, bułkę tartą oraz przyprawy do smaku. Formę do keksa smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Masę mięsną przekładamy do formy i uderzamy forma kilkukrotnie o blat aby masa się ubiła i nie pozostały pęcherze powietrza, Pieczemy w 200 stopniach C przez około 50 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly