Od dawna kołatała mi się po
głowie taka rolada serowa. Kiedyś widziałam podobną przystawkę w
starej książce kucharskiej mamy. Z uwagi na męża, który nie jada
żadnego nabiału, z serem żółtym włącznie, miałam obawy przed
jej zrobieniem. Zupełnie niesłusznie bo jest przepyszna i wcale mi
nie przeszkadza że będę ją jadła sama :)
Składniki
250g mięsa mielonego z szynki
4 liście kapusty pekińskiej
40g suszonych pomidorów w oliwie
270g żółtego sera (najlepiej pikantnego)
jajko
pól cebuli
2 łyżki oliwy pomidorowej (z suszonych pomidorów)
ząbek czosnku
żółtko do posmarowania
sól, czarny pieprz, ostra papryka, tymianek
do dekoracji:
rzeżucha lub gałązki tymianku
Sposób
przygotowania
Ser
umieszczamy w rękawie do pieczenia i mocno związujemy końcówki
foli tak, aby nie dostawała się do środka woda. Ser umieszczamy w
garnku z woda i gotujemy na małej mocy prze około 30 minut aż ser
będzie całkowicie płynny. Aby ser szybciej się rozpuścił możemy
go przed włożeniem do rękawa pokroić.
W czasie, kiedy ser się rozpuszcza w osobnym garnku podgrzewamy oliwę pomidorowa i szklimy na niej posiekana w drobna kostkę cebule i przeciśnięty ząbek czosnku. Dodajemy mięso i doprawiamy do smaku. Gdy mięso zmieni kolor dokładamy odsączone i poszatkowane suszone pomidory oraz liści kapusty (bez zgrubiałej białej część). Podsmażamy aż płyny z kapusty i mięsa się zredukują. Gdy ser jest już płynny ostrożnie wyciągamy go z kąpieli wodnej. Rozcinamy rękaw i wykładamy ser na stolnice lub blat wysmarowany olejem (ser nie będzie się przyklejał) i rozwałkowujemy na prostokąt również naoliwionym wałkiem. Do mięsnego farszu dodajemy jajko i podgrzewamy aż jajko się zetnie i scali masę.
Jeszcze gorącą wykładamy na rozwałkowany ser i ściśle zawijamy. Pozostawiamy w lodówce do stwardnienia następnie ucinamy plasterki rolady. Danie z powodzeniem możemy zjeść samodzielnie, jako przystawkę lub na ciepłym toście.
W czasie, kiedy ser się rozpuszcza w osobnym garnku podgrzewamy oliwę pomidorowa i szklimy na niej posiekana w drobna kostkę cebule i przeciśnięty ząbek czosnku. Dodajemy mięso i doprawiamy do smaku. Gdy mięso zmieni kolor dokładamy odsączone i poszatkowane suszone pomidory oraz liści kapusty (bez zgrubiałej białej część). Podsmażamy aż płyny z kapusty i mięsa się zredukują. Gdy ser jest już płynny ostrożnie wyciągamy go z kąpieli wodnej. Rozcinamy rękaw i wykładamy ser na stolnice lub blat wysmarowany olejem (ser nie będzie się przyklejał) i rozwałkowujemy na prostokąt również naoliwionym wałkiem. Do mięsnego farszu dodajemy jajko i podgrzewamy aż jajko się zetnie i scali masę.
Jeszcze gorącą wykładamy na rozwałkowany ser i ściśle zawijamy. Pozostawiamy w lodówce do stwardnienia następnie ucinamy plasterki rolady. Danie z powodzeniem możemy zjeść samodzielnie, jako przystawkę lub na ciepłym toście.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz