czwartek, 27 listopada 2014

Orzechowe bułeczki

Bardzo smaczne orzechowe bułeczki i miękkim wnętrzu i aromacie orzechów. Ich kawałki miło chrupią w ustach i doskonale się komponują zarówno ze słodkim jak i wytrawnym dodatkiem.




Składniki

250g mąki pszennej typ 500

150g mąki żytniej razowej typ 2000

250ml letniej wody

21g drożdży

Łyżeczka cukru

Łyżeczka soli

50g masła

50g orzechów laskowych

50g orzechów włoskich

Sposób przygotowania

Drożdże wymieszać z cukrem i 100ml wody. W misce wymieszać ze sobą oba rodzaje mąki. W środku zrobić wgłębienie i wlać do niego rozczyn a następnie oprószyć z wierzchu mąką i zostawić w ciepłym miejscu na 30 minut. Masło roztopić i wymieszać z reszta letniej wody oraz solą. Mieszankę dodać do mąki z drożdżami i wyrobić jednolite, sprężyste ciasto ażbędzie odchodzić od boków naczynia. Przykryć czysta ściereczką i odstawiać w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 40 minut). Orzechy posiekać lub grubo zmielić, dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 10-12 części. Każda uformować w kulkę i lekko spłaszczyć. Mokrym, ostrym nożem naciąć na krzyż. Oprószyć maką i odstawić do wyrośnięcia. Piec w 180 stopniach C prze około 20 minut Az uzyskają złotawy kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly