Bardzo smaczne orzechowe bułeczki i
miękkim wnętrzu i aromacie orzechów. Ich kawałki miło chrupią w
ustach i doskonale się komponują zarówno ze słodkim jak i
wytrawnym dodatkiem.
Składniki
250g mąki pszennej typ 500
150g mąki żytniej razowej typ 2000
250ml letniej wody
21g drożdży
Łyżeczka cukru
Łyżeczka soli
50g masła
50g orzechów laskowych
50g orzechów włoskich
Sposób
przygotowania
Drożdże wymieszać
z cukrem i 100ml wody. W misce wymieszać ze sobą oba rodzaje mąki.
W środku zrobić wgłębienie i wlać do niego rozczyn a następnie
oprószyć z wierzchu mąką i zostawić w ciepłym miejscu na 30
minut. Masło roztopić i
wymieszać z reszta letniej wody oraz solą. Mieszankę dodać do
mąki z drożdżami i wyrobić jednolite, sprężyste ciasto ażbędzie
odchodzić od boków naczynia. Przykryć czysta ściereczką i
odstawiać w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 40 minut).
Orzechy posiekać lub grubo zmielić, dodać do ciasta i dokładnie
wymieszać. Ciasto podzielić na 10-12 części. Każda uformować w
kulkę i lekko spłaszczyć. Mokrym, ostrym nożem naciąć na krzyż.
Oprószyć maką i odstawić do wyrośnięcia. Piec w 180 stopniach C
prze około 20 minut Az uzyskają złotawy kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz