środa, 26 listopada 2014

Reniferki z makiem

Jeśli lubicie mak to te przyjemnie chrupiącym między zębami ciasteczka są dla Was stworzone! Kruche, maślane, lekko słodkie z wyraźnym smakiem maku. W czasie świąt takie ciasteczka świetnie zastąpią słodkie, ciężkie wypieki i ulżą brzuchom.




SKŁADNIKI:



100g niebieskiego maku

125g masła

100g cukru

duża szczypta soli

75g mąki pełnoziarnistej

75g mąki pszennej

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

jajko klasy M



do dekoracji:

biała czekolada

posypki



PRZYGOTOWANIE:



Mak, masło, cukier, sól, maki, proszek do pieczenia i jako łączymy w dużej misce i wyrabiamy jednolite ciasto. Zawijamy w folie spożywczą i mrozimy w zamrażalce przez 20-30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 0,5cm i wycinamy ciastka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 175 stopniach C przez okoo 15 minut.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Dekorujemy ciasta i posypujemy cukrową posypką. Pozostawiamy na blasze do stwardnienia.





1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly