Jeśli
lubicie mak to te przyjemnie chrupiącym między zębami ciasteczka
są dla Was stworzone! Kruche, maślane, lekko słodkie z wyraźnym
smakiem maku. W czasie świąt takie ciasteczka świetnie zastąpią
słodkie, ciężkie wypieki i ulżą brzuchom.
SKŁADNIKI:
100g
niebieskiego maku
125g
masła
100g
cukru
duża
szczypta soli
75g
mąki pełnoziarnistej
75g
mąki pszennej
płaska
łyżeczka proszku do pieczenia
jajko
klasy M
do
dekoracji:
biała
czekolada
posypki
PRZYGOTOWANIE:
Mak,
masło, cukier, sól, maki, proszek do pieczenia i jako łączymy w
dużej misce i wyrabiamy jednolite ciasto. Zawijamy w folie spożywczą
i mrozimy w zamrażalce przez 20-30 minut. Po tym czasie
rozwałkowujemy ciasto na grubość około 0,5cm i wycinamy ciastka.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w
175 stopniach C przez okoo 15 minut.
W
kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Dekorujemy ciasta i
posypujemy cukrową posypką. Pozostawiamy na blasze do stwardnienia.
Ależ one urocze! :)
OdpowiedzUsuń