Zupa
grzybowa jest bardzo aromatyczna, lekko słodkawa dzięki cebuli, z
delikatnym smakiem białego wina. Dodatek kaszy nie tylko sprawia że
jest bardziej treściwa i pożywna ale też ciekawie odmienia
tradycyjną zupę. Świetna zarówno ze świeżych grzybów jak i z
suszonych przygotowana na warzywnym wywarze np. na Wigilię.
SKŁADNIKI:
bulion:
4
podudzia z kurczaka
3
marchewki
2
pietruszki
mały
seler
biała
cebula
sól,
pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy
świeży
lubczyk
lub
1,5 l gotowego bulionu warzywnego
50dag
świeżych leśnych grzybów (maślaki, kozaki, borowiki, podgrzybki,
kurki etc)
100g
kaszy (u mnie jaglana ale może być również jęczmienna)
100ml
białego, wytrawnego wina
2
średnie białe cebule
łyżka
masła klarowanego
sól,
czarny pieprz, tymianek
natka
pietruszki do dekoracji
WYKONANIE:
Bulion:
Podudzia z kurczaka myjemy. Zalewamy woda i gotujemy na małym ogniu.
Odszumowujemy. Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy na
mniejsze kawałki. Cebule obieramy i opalamy palnikiem. Warzywa
dodajemy do kurczaka razem z zielem angielskim, liściem laurowym,
ziarnami pieprzu, sola i kilkoma gałązkami świeżego lubczyku.
Gotujemy na małym ogniu przez około 50 minut aż mięso samo
zacznie odchłodzić od kości.
W
osobnym garnku na łyżce masła klarowanego przesmażamy grzyby z
poszatkowaną w piórka cebulą. Podlewamy 1,5 l bulionu. Kaszę
przelewamy wrzątkiem na sitku aby pozbyć się goryczy. Dokładamy
do gotującej się zupy. Gotujemy aż kasza będzie miękka. Na
ostatnie 10 minut dolewamy wino. Serwujemy udekorowana natką
pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz