poniedziałek, 24 listopada 2014

Cynamonowe księżyce z migdałami

Kruche, maślane z migdałami i cynamonem. Idealne ciasteczka nie tylko na Boże Narodzenie.







SKŁADNIKI:

(na około 25 sztuk)
50g zmielonych migdałów
100g maki tortowej
40g cukru pudru
90g masła
szczypta soli
2-3 łyżeczki cynamonu
cukier do obtoczenia



WYKONANIE:



Mąkę przesiać. Wszystkie suche składniki połączyć. Dodać zimne pokrojone w kostkę masło. Zagnieść ciasto. Cisto podzielić na cztery części i uformować w wałek o średnicy około 1cm. Odrywać kawałki i formować ręcznie księżyce. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Piec w 200stopniach C przez 10 minut. Gdy lekko przestygną obtoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem.





4 komentarze:

  1. Na zBLOGowanych dodaliśmy dziś akcję z przepisami świątecznymi, zachęcamy do dodania przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie robiłam podobne, i cukier za nic mi się ciasteczek nie chciał trzymać... Jak Ty to zrobiłaś? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cukier trzyma się zdecydowanie lepiej kiedy obtaczamy jeszcze ciepłe ciasteczka w cukrze. Ja robię to nawet z gorącymi ale czasami sobie poparzę paluchy. Im zimniejsze ciacho tym słabiej cukier się będzie trzymał, ale wiadomo, że zawsze coś tam odpadnie ;)
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie mi na zupełnie gorących nawet cukier nie chciał się trzymać... A jeszcze całkiem miękkie były, więc zupełnie tego nie rozumiem. Następnym razem będę obtaczać przed pieczeniem, i też będzie dobrze :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly