Kruche,
maślane z migdałami i cynamonem. Idealne ciasteczka nie tylko na
Boże Narodzenie.
SKŁADNIKI:
(na
około 25 sztuk)
50g zmielonych migdałów
100g maki tortowej
40g cukru pudru
90g masła
szczypta soli
2-3 łyżeczki cynamonu
cukier do obtoczenia
50g zmielonych migdałów
100g maki tortowej
40g cukru pudru
90g masła
szczypta soli
2-3 łyżeczki cynamonu
cukier do obtoczenia
WYKONANIE:
Mąkę
przesiać. Wszystkie suche składniki połączyć. Dodać zimne
pokrojone w kostkę masło. Zagnieść ciasto. Cisto podzielić na
cztery części i uformować w wałek o średnicy około 1cm. Odrywać
kawałki i formować ręcznie księżyce. Ułożyć na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia . Piec w 200stopniach C przez 10
minut. Gdy lekko przestygną obtoczyć w cukrze wymieszanym z
cynamonem.
Na zBLOGowanych dodaliśmy dziś akcję z przepisami świątecznymi, zachęcamy do dodania przepisu :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie robiłam podobne, i cukier za nic mi się ciasteczek nie chciał trzymać... Jak Ty to zrobiłaś? :)
OdpowiedzUsuńCukier trzyma się zdecydowanie lepiej kiedy obtaczamy jeszcze ciepłe ciasteczka w cukrze. Ja robię to nawet z gorącymi ale czasami sobie poparzę paluchy. Im zimniejsze ciacho tym słabiej cukier się będzie trzymał, ale wiadomo, że zawsze coś tam odpadnie ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
No właśnie mi na zupełnie gorących nawet cukier nie chciał się trzymać... A jeszcze całkiem miękkie były, więc zupełnie tego nie rozumiem. Następnym razem będę obtaczać przed pieczeniem, i też będzie dobrze :)
Usuń