środa, 3 grudnia 2014

Rolada Yule Log

To francuskie ciasto będzie wspaniałym ukoronowaniem świątecznego posiłku. Przepis znaleziony w książce z francuskimi wypiekami i deserami.

 





SKŁADNIKI:



na ciasto:
1/2 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki naturalnego kakao w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczka soli
1/2 szklanki cukru
3 duże jajka lub 4 małe
1/4 szklanki tłustego mleka
cukier puder

na nadzienie:
szklanka śmietany kremówki
2 łyżeczki cukru

na polewę:
szklanka śmietany kremówki
140g gorzkiej czekolady
30 g masła

do dekoracji:
cukier puder
ozdoby z masy cukrowej
na masę cukrową:
4 łyżeczki żelatyny
70 ml zimnej wody
3 łyżeczki Planty
250 dag cukru pudru
barwniki: zielony, czerwony i kakao




PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Formę o wymiarach 40x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i solą. Ubić cukier z żółtkami na lekką, puszysta masę. Na przemian dodawać do niej sypkie składniki i mleko. W osobnym naczyniu ubić na sztywno biała. Dodawać stopniowo do masy delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć na blaszkę i piec 15-20 minut aż stwardnieje. Czystą ścierkę kuchenną oprószyć obficie cukrem pudrem. Wyłożyć na nią upieczone ciasto. Usunąć papier do pieczenia. W razie potrzeby wyrównać brzegi. Zrolować ciasto razem z ściereczką wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić podwiniętym brzegiem do dołu do wystygnięcia.

Ubić kremówkę z cukrem na sztywna masę. Rozwinąć ciasto i posmarować je bitą śmietaną. Pozostawić brzegi około 2cm. Ponownie zwinąć ciasto. Umieścić na półmisku podwiniętym brzegiem do dołu.

Polewa:W rondelku umieścić kremówkę, czekoladę i masło. Energicznie mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Ostudzić. Stężałą polewą posmarować wierzch i boki rolady. Udekorować ozdobami z masy cukrowej i oprószyć cukrem pudrem.

Masa cukrowa: 4 łyżeczki żelatyny zalać 70 ml zimnej wody. Odstawić na ok. 5 min. Umieścić żelatynę w kąpieli wodnej i uważnie obserwować aż zacznie się rozpuszczać. Dodać 3 łyżki Planty. Zanim tłuszcz się całkowicie rozpuści zdjąć z ognia. Dodawać stopniowo cukier puder aż masa będzie plastyczna. Masę podzielić na części dodając do każdej inny barwnik. formować ozdoby.




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly