Śledź w sosie tatarskim to mistrzowskie
połączenie słonawej ryby z kremowym sosem z kiszonymi górkami,
marynowanymi grzybkami i cebulką. Moja ulubiona wersja świątecznego
śledzika.
"Pyry na gaz" to w mojej rodzinie hasło zapowiadające rodzinny posiłek. Zapraszam będzie pysznie!
czwartek, 21 grudnia 2017
poniedziałek, 18 grudnia 2017
Pierniczki 'last minute'
Pierniczki
z tego przepisu wychodzą pyszne i aromatyczne, lekko chrupiące z
wierzchu (po kilku dniach miękną). Wystarczy zrobić na 2-3 dni
przed świętami.
czwartek, 14 grudnia 2017
Piegus (babka makowa)
Piegus
(zwany także babka makową) to żelazny punkt świątecznych
przygotowań. Pieczony w moim rodzinnym domu odkąd pamiętam. Może
być świetną alternatywą dla makowca.
poniedziałek, 11 grudnia 2017
Kompot z suszonych owoców
Nigdy nie lubiłam kompotu
przygotowywanego z suszonych owoców ze względu na aromat wędzonych
śliwek i gruszek.
Ten przygotowywany
jest wyłącznie na bazie owoców suszonych, których proporcje
możemy dowolnie zmieniać. Dodatek wanilii, cynamonu, listków
laurowych i goździków dodaje wspaniałego aromatu.
piątek, 8 grudnia 2017
Niemiecka sałatka śledziowa
Śledź to fantastyczne danie na
wigilijna kolację, zwłaszcza dla osób, które w kuchni nie czują
się jak ryba w wodzie. Doceniają je również nasi zachodni
sąsiedzi, komponując pyszna niemiecka sałatkę śledziową. Pięć
składników, różne smaki, różne konsystencje... przepyszny
efekt.
poniedziałek, 4 grudnia 2017
Zupa z suszonych grzybów z gwiazdkami
Tradycyjna
zupa z suszonych grzybów to nieodzowne danie na wigilijnym stole.
Dodatek białego wytrawnego wina przełamuje nieco jej smak a
śmietanka sprawia że jest kremowa i delikatna w smaku.
Subskrybuj:
Posty (Atom)