Ta sałatka kojarzy się z Wielkanocą nie mniej jak tradycyjna jarzynowa. Jajka, chrzan, dymka, jabłko i kukurydza doskonale uzupełniają się smakiem. Przy tym przygotowanie jest bajecznie szybkie. Gorąco polecam!
Składniki:
7 jajek
1 słoiczek selera marynowanego (180g)
1 puszka kukurydzy
1 kwaśne jabłko
pęczek dymki
3 łyżki majonezu
tarty chrzanu ze słoika (w zależności od ostrości i preferencji; ja dodaję cały słoiczek średnio ostrego)
sól, czarny pieprz
Sposób wykonania:
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.
Seler i kukurydzę odsączamy. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, dymkę drobno siekamy (bez cebulki).
Wszystkie składniki sałatki oprócz chrzanu mieszamy. Dodajemy chrzan oraz sól i świeżo mielony czarny pieprz wg. smaku. Serwujemy schłodzoną.
Czas przygotowania: 20’
Trudność: łatwe
Ilość porcji: 10