"Pyry na gaz" to w mojej rodzinie hasło zapowiadające rodzinny posiłek. Zapraszam będzie pysznie!
wtorek, 30 września 2014
poniedziałek, 29 września 2014
Cytrynowy łosoś z orzechowym kuskusem
Szybki, zdrowy i pyszny obiad
gotowy w 25 minut. Łosoś gotowany na parze z aromatem cytrynowym i
płatkami papryki, orzechowy kuskus i brokuły. Samo zdrowie!
niedziela, 28 września 2014
Smalec z jabłkiem i cebulką
Nie jest to z pewnością danie
dietetyczne ale skibki z smalcem i ogórem trudno sobie odmówić. Szczególnie gdy wszystko przygotujemy sami w domu. Palce lizać!
sobota, 27 września 2014
Pijany tort bezowy
Przepyszny
tort bezowy z kremowym i puszystym musem czekoladowym, wiśniami w
alkoholu i wspaniale kontrastującymi chrupiącymi orzechami.
piątek, 26 września 2014
Sałatka jarzynowa w koszyczkach
Sałatka jarzynowa jest klasyką kuchni
polskiej. Każda gospodyni ma na nią swój sprawdzony przepis. Ja
przygotowują jej najczęściej kiedy zostanie mi włoszczyzna z
rosołu. Polecam podanie jej w kruchych koszyczkach. Smakuje
wyśmienicie, wygląda wykwintnie i świetnie sprawdzi się na
przyjęciach.
czwartek, 25 września 2014
Pełnoziarniste kajzerki
Domowe
pieczywo ma kilka niepodważalnych zalet. Wiemy co wsypaliśmy do
ciasta i tym samym wiemy co jemy, a także możemy modyfikować smak
pieczywa dokładając ulubione dodatki. W efekcie otrzymujemy
chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku bułeczki, które
cudownie pachną w całym domu.
środa, 24 września 2014
Leczo z kalarepy
Jest
to bardzo łatwe, nieskomplikowane danie. Jego podstawę stanową
warzywa dzięki czemu jest lekkie i nie tuczące. Doskonale smakuje
serwowane z ugotowanym na sypko ryżem. Zamiast suszonych papryczek
chilli można użyć marynowanych papryczek ze słoika lub ostrej
papryki.
wtorek, 23 września 2014
Sałatka z karmelizowanymi burakami i fetą
Przepyszna sałatka z karmelizowanych buraków w towarzystwie sera
feta będzie doskonałą przystawką lub lekkim daniem dla osób
dbających o dietę. Doskonale smakuje, wygląda wykwitnie a nie
kosztuje dużo ani pracy ani pieniędzy.
poniedziałek, 22 września 2014
Ratafia czyli nalewka tutti frutti
Ratafia to jedna z moich
ulubionych nalewek. Jaj największa zaletą jest to, że do jej
przygotowania możemy użyć dowolnych owoców wg posiadania i gustu.
W bardzo prosty sposób możemy też modyfikować jej smak dodając
różne owoce w różnych proporcjach. Co roku jej smak jest inny,
ale zawsze niezmiennie słodziutki i owocowy.
sobota, 20 września 2014
Tarta z kremem cytrynowym
Kwaśna, orzeźwiająca tarta z kremem cytrynowym. Doskonała propozycja dla miłośników cytrusów lub osób które nie przepadają za zbyt słodkimi deserami.
piątek, 19 września 2014
Batoniki musli z żurawiną i pomarańczą
Zdrowa alternatywa dla tradycyjnych
słodkości. Dzięki płatkom owsianych wspomaga prace układu
trawiennego, miód zwiększa odporność a migdały mają sporo
magnezu. Smacznie i zdrowo
środa, 17 września 2014
Spaghetti Puttanesca
Poznałam je w Rzymie i zakochałam się w jego smaku i prostocie. Dziś przygotowałam go po raz pierwszy w domu.
Do pełni szczęści brakuje mi tylko słonecznego tarasu na którym
mogłabym je skonsumować i kieliszka wina.
wtorek, 16 września 2014
Pełnoziarniste pieguski z czekoladą i orzechami
Moje dzieciaki uwielbiają ciasteczka
więc często je piekę wynajdując nowe przepisy. Ten bazuje na
pełnoziarnistej mące, pełnych magnezu orzechach i czekoladzie. Są
pyszne ale mają tez wartości odżywcze. Przepis z książki
„Czekoladowy świat„ zmodyfikowany pod mój gust.
Omlet z leśnymi grzybami
Uwielbiam leśne
grzyby. Niewątpliwie są one kulinarnym hitem jesieni. Podane w
formie omleta będą smacznym początkiem dnia. Wyrazisty smak
grzybów i cebulki świetnie współgra z delikatnym smakiem i
konsystencją jajek.
niedziela, 14 września 2014
Tarteletki z leśnymi grzybami
Małe
, niezobowiązujące tarteletki są świetna propozycją na
przekąski, przystawki czy przyjęcia. Wyrazisty farsz z leśnych
grzybów w towarzystwie słodkiej cebulki i delikatnej masy
jajeczno-śmietanowej to kwintesencja jesieni.
sobota, 13 września 2014
Sałatka z kuskusem i fetą
Ekspresowa
sałatka gotowa w 10 minut. Kolorowa, pełna witamin i wartościowej
kaszy. Sprawdzi się, jako smaczna przystawka lub samodzielne danie.
Aksamitny krem dyniowy z curry
Spotkałam się z opiniami, że krem z
dyni jest niesmaczny, mdły i słodki. Wcale taki nie musi być!
Polecam zupę w wersji wytrawnej z curry, czosnkiem i białym
pieprzem. Jest aksamitna i kremowa w konsystencji o bardzo wyrazistym
smaku.
piątek, 12 września 2014
Figi zapiekane z miodem i orzechami
Figi zapiekane z miodem i orzechami
spotkałam po raz pierwszy na wakacjach w Bułgarii. Od siebie
dodałam płatki owsiane, które ładnie się karmelizują z miodem.
Deser jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Z kilku składników
możemy wyczarować smaczny i niecodzienny smakołyk.
czwartek, 11 września 2014
Tureckie menemen
Tradycyjne
tureckie danie śniadaniowe, które potrafi sprawić, że dzień
zaczyna się naprawdę smakowicie. Połączenie papryki, pomidorów i
jajka jest przepyszne i sycące, a w dodatku pełne witamin.
Składniki
4
jajka
Czerwona
papryka
Średnia
biała cebula
4
średnie pomidory lub puszka siekanych pomidorów z puszki
Ząbek
czosnku
2
łyżki oliwy
Oregano,
ostra papryka, czarny pieprz, sól
Szczypiorek
lub natka pietruszki do posypania
Sposób
przygotowania
Na
rozgrzanej oliwę szklimy posiekaną w piórka cebule oraz drobno
posiekany czosnek. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę i smażymy
kilka minut. Pomidory sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i
siekamy w kostkę. Dodajemy do papryki i cebuli. Doprawiamy ostra
papryką, oregano, świeżo mielonym pieprzem i solą i redukujemy
nieco płyn. Robimy w warzywach cztery wgłębienia i do każdego
wbijamy jajko. Czekamy aż jajka się zetną i doprawiamy solą i
czarnym pieprzem. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
wtorek, 9 września 2014
Ciasteczka „Oreo”
Moje dzieci uwielbiają ciasteczka Oreo
ale nie należą one do najtańszych dlatego postanowiłam
przygotować je w domu. Znalazłam w Internecie kilka przepisów i na
ich podstawie stworzyłam własny, jak sądzę bardzo udany.
Dżem wieloowocowy z nutą earl grey
poniedziałek, 8 września 2014
Pełnoziarniste ciasto orzechowe z cukinią
Ciasto
cukiniowe chodziło za mną już od dawna.
Okazja nadarzyła się kiedy mieli przyjechać moi teściowie a ja akurat miałam nadprogramowa cukinie.
Przepis powstał z modyfikacji trzech innych przepisów pod mój gust i posiadane zaopatrzenie. Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne dzięki dodatkowi startej cukinii.
Upieczone na pełnoziarnistej mące z dodatkiem pełnych magnezu orzechów i trzcinowego cukru jest pyszne i nie trzeba mieć po nim wyrzutów sumienia :)
Okazja nadarzyła się kiedy mieli przyjechać moi teściowie a ja akurat miałam nadprogramowa cukinie.
Przepis powstał z modyfikacji trzech innych przepisów pod mój gust i posiadane zaopatrzenie. Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne dzięki dodatkowi startej cukinii.
Upieczone na pełnoziarnistej mące z dodatkiem pełnych magnezu orzechów i trzcinowego cukru jest pyszne i nie trzeba mieć po nim wyrzutów sumienia :)
sobota, 6 września 2014
Kumkające bułeczki
Widziałam kiedyś zdjęcie podobnych bułeczek na facebooku. Pomyślałam, że to świetny pomysł na pieczywo dla dzieciaków. Tym bardziej , że przy przygotowywaniu bułek wystarczy dokleić oczka dla żabek.
Przepis jest wielokrotnie sprawdzony. Buły są puszyste, mięciutkie i można je modyfikować dodjąc zioła, suszone pomidory czy orzechy.
Równie dobrze z ciasta można zamiast bułek uformować chlebek.
piątek, 5 września 2014
Kompot z mirabelek z cynamonem i anyżem
Mirabelki kojarzą mi się z dzieciństwem. Rosły koło naszego domu a babcia przygotowywała z nich pyszny kompot.
Wzbogaciłam jego smak cynamonem i anyżem, których aromat świetnie się komponuje z kwaskowatym smakiem mirabelek. Pyszny i orzeźwiający. Polecam!
środa, 3 września 2014
Smażone ziemniaki z kremowymi grzybami
Ziemniaki
z kremowymi grzybami pojawiały się na naszym, rodzinnym stole po
każdym grzybobraniu. Od siebie dodałem cukinię, której delikatny
smak świetnie współgra z grzybami. Smażone ziemniaczki są pyszne
same w sobie. Dodatek delikatnych i kremowych grzybów, ze słodkawym
posmakiem cebulki świetnie do nich pasuje.
wtorek, 2 września 2014
Karkówka pod leśnymi grzybami
Pierwsze
grzybobranie w tym roku zaowocowało pięknymi leśnymi grzybami.
Wykorzystałam je do serwowanej na obiad karkówki. Grzyby
przesmażone z dodatkiem cebulki są bardzo smacznym i wyrazistym
akcentem na soczystym, lekko pikantnym mięsie.
poniedziałek, 1 września 2014
Ciasto bananowe
Kiedy
zobaczyłam ten przepis od razu wiedziała, że go wykorzystam i
wcale nie tylko dlatego, ze miałam akurat nadprogramowe, dojrzałe
banany. Lubie ciasta w których wykorzystuje się aromatyczne
przyprawy, pełnoziarnistą mąkę i trzcinowy cukier. Nie zawiódł
mnie, a dzieciaki wyjadły go do ostatniego okruszka. Ledwo zdążyłam
zrobić zdjęcie. Przepis z książki „Nasze jedzenie –
naturalnie!”.
Subskrybuj:
Posty (Atom)