Przepis na ten dżem znalazłam w książce „Kuchnia Polska“ Małgorzaty Caprari i od razu wiedziałam, że go przygotuję.
Jest słodziutki, lekko kwaskowy z wyczuwalnymi kawałkami owoców. Przepyszny do pieczywa, naleśników lub... wyjadania łyżeczką.
Składniki:
(na 3 małe słoiki)
1kg truskawek
4 pomarańcze
1kg cukru
2 cytryny (skórka i sok)
Sposób przygotowania
Owoce myjemy. Od truskawek odcinamy szypułki i kroimy na pół, z pomarańczy ścieramy skórkę. Pomarańcze filetujemy, a z ich resztek wyciskamy sok bezpośrednio do truskawek. Dosypujemy cukier i gotujemy aż dżem się odparuje i zagęści.
Cytryny myjemy, ocieramy skórki do gotującego się dżemu oraz wyciskamy z nich sok. Gotujemy jeszcze chwile dla połączenia się smaków.
Gorący dżem przelewamy do wysterylizowanych lub wyparzonych słoików. Odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.
Czas przygotowania: 45’
Trudność: łatwe
Ilość słoików: 3