Strony

piątek, 27 listopada 2015

Wiewiórka

Ciasto jest przepyszne! Nie znam osoby która by się na nie skusiła. Zawsze jest silnie wyczekiwanym elementem spotkań przy kawie czy imienin.
Mnóstwo orzechów, jabłko, aromat cynamonu i przypraw korzennych...
do tego nie ma opcji żeby się nie udało (nawet jeśli masz dwie lewe ręce do pieczenia) ;)



 


Składniki:
(na formę o wielkości 25cm x 25cm)4 całe jajka
1 1/4 szklanki cukru
½ szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika,
1 szklanka orzechów włoskich
4 jabłka obrane, pokrojone w kostkę

Do dekoracji:
Pól tabliczki czekolady białej
Pól tabliczki czekolady gorzkiej
Płatki migdałów


Sposób wykonania:

B
iałka z cukrem ubić na puch, dodawać po jednym żółtku i stopniowo olej. Przesiać mąkę z sodą, proszkiem i cynamonem i przyprawą do piernika. Dodawać stopniowo, cały czas miksując. Na końcu dołożyć obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz wsypać orzechy.
Wszystko delikatnie wymieszać.
Blaszkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto.
Piec 50-60 minut do czasu gdy włożony w środek formy patyczek nie jest oblepiony ciastem.

Dekoracja:
Ciasto dekorować rozpuszczona w kąpieli wodnej ciemną i białą czekoladą, a następnie posypać płatkami migdałów.


4 komentarze:

  1. Moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę w końcu zabrać się za to ciasto! Bogactwo orzechów kusi :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczna lektura, która na pewno zostanie w mojej pamięci. Dziękuję autorowi za wspaniałe słowa. Pozdrawiam serdecznie!


    Sprawdź to,
    Odwiedź naszą galerię zdjęć, Wejdź na stronę,
    Czytaj dalej

    OdpowiedzUsuń