Bardzo
lubię rzeżuchę wiec, kiedy usłyszałam o tej zupie od razu
postanowiłam ją przygotować. Jej smak zaostrza papryczka chilli a
posiekane migdały świetnie kontrastują z kremową konsystencją
zupy.
"Pyry na gaz" to w mojej rodzinie hasło zapowiadające rodzinny posiłek. Zapraszam będzie pysznie!
Strony
▼
sobota, 26 marca 2016
piątek, 25 marca 2016
Babka piwna
Do
wyboru jest wiele rodzajów babek... piaskowe, cytrynowe albo...
piwne. Do jej przygotowania namówił mnie mąż. Jej smak jest
nietypowy i bardzo ciekawy... zasmakuje nie tylko panom :)
środa, 23 marca 2016
Jajka faszerowane lazurem i makrelą z kremówką
Jajka
faszerowane na dwa sposoby przepyszną pastą z makreli oraz sera
lazur. Dzięki dodatkowi ubitej kremówki obie pasty są bardzo
delikatne i puszyste.
poniedziałek, 21 marca 2016
Babka z kokosem
Babka
nie musi być nudna... drożdżowa, cytrynowa, majonezowa, każdy
znajdzie taką którą polubi. Ja proponuje urozmaicenie babki
kokosem. Jest bardzo puszysta, z posmakiem kokosa, przepyszna.
sobota, 19 marca 2016
Ekspresowe paluchy serowe
Ekspresowa
propozycja przekąski na imprezę, dla niespodziewanych gości lub
gdy mamy ochotę na coś małego do przekąszenia. Gotowe w 20 minut!
piątek, 18 marca 2016
Ciasto daktylowo-owsiane (bez cukru i mąki)
To
ciasto jest wynikiem moich eksperymentów kulinarnych. Jest wilgotne,
puszyste i słodkie, o wyraźnym smaku owsa. Do jego przygotowania
nie używam cukru ani maki, dzięki temu jest zdrowsze i mniej
kaloryczne ale bardzo smaczne :)
środa, 16 marca 2016
Żurek po poznańsku
Wielkanoc bez żurku jest jak Wigilia bez barszczu...
Ile gospodyń tyle przepisów. Przedstawiam dziś ten z którego najczęściej korzystam. obowiązkowo z domowym zakwasem ;)
poniedziałek, 14 marca 2016
Jajka faszerowane awokado i groszkiem
Uwielbiam
faszerowane jajka bo są bardzo łatwe w przygotowaniu i bez trudu
można modyfikować ich smak. W wersji z białym serkiem zamiast
majonezu oraz pełnym dobroczynnych kwasów tłuszczowych awokado
jest nie tylko pyszne ale też zdrowe.
sobota, 12 marca 2016
Szynka duszona we włoszczyźnie
Soczyste,
kruche mięso w towarzystwie marchewki, selera i papryki to klasyczne
danie obiadowe. Wymaga długiego duszenia mięsa ale mimo tego nie
jest pracochłonne, a składniki do jego przygotowania s,a
powszechnie dostępne.
piątek, 11 marca 2016
Babka herbaciana
Babka
to jedno z najpopularniejszych wypieków. Z pewnością swoja
popularność zawdzięcza łatwości i szybkości przygotowania a
także temu, iż z łatwością możemy modyfikować jej smak dodając
ulubione dodatki. Ta ma lekko wyczuwalny aromat herbaciany i jest
wprost idealna do popołudniowej kawki jak i na wielkanocny stół.
środa, 9 marca 2016
Jajka faszerowane tuńczykiem
Wyrazisty
tuńczyk świetnie komponuje się z delikatnym smakiem jajek i lekko
pikantnej rzeżuchy. Świetnie sprawdzą się nie tylko na
wielkanocnym stole ale też jako lekka przystawka.
poniedziałek, 7 marca 2016
Sos karmelowy z solą
Gęsty,
maślany słonawy. Do lodów, deserów, gofrów, naleśników i...
jedzenia łyżeczką :)
Na poniedziałkową chandrę jak znalazł :)
sobota, 5 marca 2016
Francuskie różyczki
Superszybka
i niebanalna przekąska, która może być doskonałą ozdobą stołu.
Gotowa do podani w 25 minut i pyszna!
piątek, 4 marca 2016
Babka jogurtowa z lukrem
Babka
jest smaczna, zwarta i niezbyt słodka. Jogurt w cieście jest
niewyczuwalny a wyrazistości dodaje ciastu z aromatyczny, cytrynowy
lukier. Przepis Doroty Świątkowskiej po moich modyfikacjach.
środa, 2 marca 2016
Zakwas na żurek
Skoro
żurek to na zakwasie! Spotkałam się z głosami że przygotowywanie
zakwasu jest nieżyciowe. Kto go przygotowuje kilka dni wcześniej
skoro można kupić gotowy? Ja!
Gdy
spróbuje się żurku na domowym zakwasie wszystko stanie się jasne
:)