Strony

piątek, 29 września 2017

Polędwica z kurkami

Prosty przepis na wykwintny obiad. Delikatne mięso, wyraziste kurki i śmietankowy sos… trzy elementy, które gwarantują pyszny posiłek.

środa, 27 września 2017

Czeko-śliwka czyli powidła z czekoladą

Klasycznie śliwkowe powidła zyskają doskonały, smak dzięki dodatkowi czekolady. Śliwki z czekoladą to niezawodne połączenie. Takie powidła możemy wykorzystać do pieczywa, naleśników, gofrów, ciast, czy po prostu wyjadania łyżeczką :)


poniedziałek, 25 września 2017

Eintopf z cukinią

Eintopf czyli danie jednogarnkowe z przepyszną cukinią w roli głównej. Lekkie, zdrowe i bardzo smaczne. Doskonałe z ryżem lub kaszą.

piątek, 22 września 2017

Jajecznica z kurkami i papryką

Tradycyjna jajecznice warto wzbogacać sezonowymi dodatkami, które dodają klasycznemu daniu nowy smak. Jesienią najlepsza propozycją będą kurki z słodkawą cebulka i chrupiąca papryką. Całość obowiązkowo podana na ciepłym toście.

środa, 20 września 2017

Konfitura z czarnego bzu

Jeśli lubicie syrop z czarnego bzu to pokochacie ten dżem. Pestki z owoców przyjemnie chrupią w buzi. Dzięki dużej zawartości pektyn łatwo się żeluje i ma dobra konsystencję. Przepyszny z kromka ciepłego pieczywa.


poniedziałek, 18 września 2017

Makaron z pietruszkowym pesto

Makaron z pietruszkowym „pesto” ma co najmniej trzy niepodważalne zalety: jest bajecznie szybki i proste w przygotowaniu, zrobimy go nie mając nic w lodówce i... doskonale smakuje. Zimą możemy przygotować pesto z mrożonej natki a latem spożytkować nadmiar, który wyrósł nam w ogródku.


piątek, 15 września 2017

Owsianka migdałowa z owocam

Owsianka podwójnie migdałowa z dodatkiem świeżych sezonowych owoców. Przepyszny i zdrowy początek dnia.


środa, 13 września 2017

Dżem czarny bez – mirabelka

Typowo jesienne połączenie dwóch polskich owoców, które nierzadko znajdziemy dziko rosnące na łąkach i polach. Do połączenia tych dwóch smaków natchnęło mnie bliskie sąsiedztwo dwóch krzaczków, z których obrywałam owoce. Kwaskowe mirabelki świetnie komponują się z słodyczą słodzonego czarnego bzu.

poniedziałek, 11 września 2017

Makaron z cytrynowo-czosnkowymi drobinkami

Przepis z książki Nigelli Lowson. We Włoszech uprażona bułkę tartą nazywa się il Parmigiano dei poveri czyli parmezanem ubogich. Dzięki dodatkowy cytryny, czosnku i chili te danie ma jednak bogaty smak.

piątek, 8 września 2017

Koktajl bananowy z masłem orzechowym

Wyrazisty orzechowy koktajl z dodatkiem banana. Świetny na drugie śniadanie czy lekki podwieczorek. Masło orzechowe stanowi świetne dobre źródło witamin z grupy B, witaminy E oraz składników mineralnych: magnezu, fosfory, potasu. W potas bogate są również banany zawarte w koktajlu, natomiast kefir dzięki żywym kulturom bakterii doskonale reguluje pracę jelit.

środa, 6 września 2017

Papryka faszerowana mięsem i batatami

Przepyszna, zdrowa propozycja na letni obiad. Aromatyczna papryka faszerowana mięsem indyczym, słodkawymi batatami i wyrazistymi oliwkami. 

poniedziałek, 4 września 2017

Lody mirabelkowe

Przygotowanie lodów wcale nie musi być pracochłonne i trudne. Nie wymaga też posiadania maszyny do lodów. Te lody przygotowuje się całkowicie bezproblemowo. Minimum składników i minimum pracy!



piątek, 1 września 2017

Ciacho z wiśniami i migdałami

Pyszne, puszyste ciacho z kwaskowymi wiśniami. Zawsze wychodzi i zawsze znika do ostatniego okruszka. Jest to jeden z prostszych wypieków typu "wymieszaj i upiecz”. Nie wymaga dużej wprawy w pieczeniu, z pewnością uda się nawet tym, których naturalnym środowiskiem nie jest kuchnia.
Poza sezonem możemy użyć mrożonych wiśni lub zastąpić je innym lekko kwaśnym owocem np agrestem czy porzeczkami.