piątek, 3 stycznia 2020

Placuszki z komosy i amarantusa z prażonym jabłkiem

Zarówno komosa jak i amarantus maja mnóstwo wartości odżywczych ale też charakterystyczny, nieco ziemisty smak, który nie każdy go lubi. Można go jednak złagodzić poprzez wstępne ugotowania a następnie usmażenie w formie placuszków. Dodatek słodkiego prażonego jabłka i kwaśnawej marakuji świetnie przełamuje smak dania. Idealne na słodkie śniadanie czy podwieczorek.



Składniki:
¾ szklanki komosy ryżowej (quinoa)
¾ szklanki amarantusa
3 jajka M
3-4 łyżki mąki kukurydzianej lub owsianej
2 łyżki nasion chia
2 łyżeczki cukru z wanilią
sól
olej do smażenia

prażone jabłka:
3 kwaśne jabłka
łyżka masła
2-3 łyżki cukru
cynamon do smaku

marakuja

Sposób przygotowania:
Quinoę i amarantus opłukać na sitku ciepłą oda i ugotować w osolonym wrzątku w osobnych garnkach. Odcedzić i ostudzić i umieścić w misce razem z jajkami, mąką, chia, cukrem z wanilia i solą do smaku. Masa na placuszki powinna być dość gęsta i delikatnie rozlewać się na patelni.
Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju nakładając porcję ciasta łyżką do zupy.

prażone jabłka:
Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w niedużą kostkę. W małym garnku przesmażamy jabłka, na początku podlewając niewielką ilością wody, żeby się nie przypaliły. Gdy zmiękną dodajemy cukier (do smaku) i cynamon oraz łyżkę masła.
Przesmażamy, aż jabłka będą miękkie i geste.

Placuszki serwujemy na ciepło z prażonymi jabłkami i marakują.


Czas przygotowania: 30’
Trudność: łatwe
Ilość sztuk: 12
Kaloryczność: 130 kcal/szt

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly