czwartek, 12 grudnia 2019

Ryba po grecku

Pyszna, tradycyjna ryba po grecku podawana z warzywną pierzynką z marchwi, selera i pietruszki. Nieskomplikowana i szybka w wykonaniu może być gwiazdą świątecznego stołu.

 
Składniki:
3-4 filety z dorsza
2 średnie marchewki
pół selera
korzeń pietruszki
zielona część pora
2 białe cebule
masło klarowane do smażenia
sól, pieprz, suszona natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie
szklanka domowego przecieru pomidorowego lub zamiennie puszka pomidorowego pelatti

Sposób przygotowania:
Filety oprószyć z obu stron solą, czarnym pieprzem i obficie suszoną natką pietruszki. Obtoczyć w mace, otrzepać z jej nadmiaru i usmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym na złoto. Warzywa umyć. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por i cebule drobno posiekać. Warzywa przesmażyć na maśle klarowanym. Następnie podlać szklanką domowego przecieru pomidorowego lub zamiennie pelatti z puszki, dodać ziele angielskie i liść laurowy i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rybę serujemy na ciepło z dodatkiem warzyw lub układamy w półmisku i przykrywamy warzywną pierzynką i podajemy na zimno. 


4 komentarze:

  1. Smaczna jest ryba po grecku

    OdpowiedzUsuń
  2. Wydaje mi się, że raczej tą rybę zna praktycznie każdy z nas i w sumie ja mogę się nią zajadać w nieskończoność. Także jestem wielką fanką łososia i podoba mi się przepis https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-mowi-z-grilla-z-kwasno-ostrym-sosem-zasmazanym-ryzem-jasminowym-i-piklami-z-ogorka-i-marchewki/ gdyż zawsze ryba wychodzi pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się bardzo Twój styl pisania

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly