Pyszna,
tradycyjna ryba po grecku podawana z warzywną pierzynką z marchwi,
selera i pietruszki. Nieskomplikowana i szybka w wykonaniu może być
gwiazdą świątecznego stołu.
Składniki:
3-4
filety z dorsza
2
średnie marchewki
pół
selera
korzeń
pietruszki
2
białe cebule
masło
klarowane do smażenia
sól,
pieprz, suszona natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie
szklanka
domowego przecieru pomidorowego lub zamiennie puszka pomidorowego
pelatti
Sposób
przygotowania:
Filety
oprószyć z obu stron solą, czarnym pieprzem i obficie suszoną
natką pietruszki. Obtoczyć w mace, otrzepać z jej nadmiaru i
usmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym na złoto. Warzywa umyć.
Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por
i cebule drobno posiekać. Warzywa przesmażyć na maśle klarowanym.
Następnie podlać szklanką domowego przecieru pomidorowego lub
zamiennie pelatti z puszki, dodać ziele angielskie i liść laurowy
i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rybę
serujemy na ciepło z dodatkiem warzyw lub układamy w półmisku i
przykrywamy warzywną pierzynką i podajemy na zimno.
Ryba wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńSmaczna jest ryba po grecku
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że raczej tą rybę zna praktycznie każdy z nas i w sumie ja mogę się nią zajadać w nieskończoność. Także jestem wielką fanką łososia i podoba mi się przepis https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-mowi-z-grilla-z-kwasno-ostrym-sosem-zasmazanym-ryzem-jasminowym-i-piklami-z-ogorka-i-marchewki/ gdyż zawsze ryba wychodzi pysznie.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się bardzo Twój styl pisania
OdpowiedzUsuń