wtorek, 10 grudnia 2019

Śledź w sosie musztardowym

Śledzia możemy przygotować na setki sposobów. Doskonale smakuje podany z sosem na bazie musztardy z odrobina miodu i soku z cytryny. Przepyszny!

 
Składniki:
400g filetów śledziowych a'la matias
1 cebula
2 łyżki musztardy stołowej
2 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki majonezu
3 łyżeczki oleju
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
sól, czarny pieprz do smaku

mleko do wymoczenia śledzi

Sposób przygotowania:
Filety śledziowe opłukać z oleju i zalać mlekiem, tak aby przykrywało rybę. Pozostawić przez około 1h. Spróbować czy nie są jeszcze za słone w razie potrzeby jeszcze wymoczyć. Odcedzić i osuszyć papierowymi ręcznikami.
Obie musztardy, miód, sok z cytryny, maggi i olej mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem.
Śledzie układać na talerzach i serwować z dodatkiem musztardowego sosu. Śledzie można również pokroić w kawałki i wymieszać z sosem. 
 


Trudność przygotowania: łatwe
Ilość porcji: 2
Kaloryczność: 370 kcal/porcja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly