Śledzia możemy
przygotować na setki sposobów. Doskonale smakuje podany z sosem na
bazie musztardy z odrobina miodu i soku z cytryny. Przepyszny!
Składniki:
400g filetów śledziowych a'la matias
1 cebula
2 łyżki musztardy stołowej
2 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki majonezu
3 łyżeczki oleju
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
sól, czarny pieprz do smaku
mleko do wymoczenia śledzi
Sposób przygotowania:
Filety śledziowe opłukać z oleju i
zalać mlekiem, tak aby przykrywało rybę. Pozostawić przez około
1h. Spróbować czy nie są jeszcze za słone w razie potrzeby
jeszcze wymoczyć. Odcedzić i osuszyć papierowymi ręcznikami.
Obie musztardy, miód, sok z cytryny,
maggi i olej mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem.
Śledzie układać na talerzach i
serwować z dodatkiem musztardowego sosu. Śledzie można również
pokroić w kawałki i wymieszać z sosem.
Trudność przygotowania: łatwe
Ilość porcji: 2
Kaloryczność: 370 kcal/porcja
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz