środa, 3 czerwca 2020

Naleśniki z ricottą i owocami

Pyszne, cieniutkie, delikatne ciasto z kremowym serkiem ricotta oraz owocami. Idealne na smaczne śniadanie, lunch do pracy albo dla dzieci.


 

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

2/3 szklanki zimnego mleka

2/3 szklanki zimnej wody

3 duże jajka

1/4 łyżeczki soli

3 łyżki stopionego masła

olej do smażenia

 

serek ricotta

płatki migdałów

truskawki, borówki etc

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na naleśniki umieścić w misie malaksera i zmiksować na gładką masę (lub wymieszać trzepaczką). Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.

Rozgrzać nieprzywierającą patelnię. Natłuścić olejem. Wlewać na patelnię nieduże porcje ciasta i smażyć naleśniki, z obu stron, do lekkiego zrumienienia.

Wystudzone naleśniki ułożyć jeden na drugim, przykryć. Serwować z serkiem ricotta, płatkami migdałów i ulubionymi owocami sezonowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly