Pyszne,
cieniutkie, delikatne ciasto z kremowym serkiem ricotta oraz owocami. Idealne
na smaczne śniadanie, lunch do pracy albo dla dzieci.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
2/3 szklanki zimnego mleka
2/3 szklanki zimnej wody
3 duże jajka
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki stopionego masła
olej do smażenia
serek ricotta
płatki migdałów
truskawki, borówki etc
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na naleśniki umieścić w misie malaksera i zmiksować na gładką masę (lub wymieszać trzepaczką). Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Rozgrzać nieprzywierającą patelnię. Natłuścić olejem. Wlewać na patelnię nieduże porcje ciasta i smażyć naleśniki, z obu stron, do lekkiego zrumienienia.
Wystudzone naleśniki ułożyć jeden na drugim, przykryć.
Serwować z serkiem ricotta, płatkami migdałów i ulubionymi owocami sezonowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz