wtorek, 9 czerwca 2020

Sałatka warstwowa z kurczakiem i młodą kapustą

Sałatki warstwowe pięknie wyglądają na stole, prezentując składniki z których są przygotowane. Serwowana w kieliszkach wygląda efektownie i świetnie nadaje się na przyjęcia.

Kurczak gyros idealnie komponuje się z kruchą kapustą, słodkawymi pomidorkami i wyrazistym kiszonym ogórkiem. Sałatka świetnie smakuje również jako dodatek do dań z grilla


Składniki:

½ główki młodej kapusty (poza sezonem może być kapusta biała/pekińska lub sałata)

2 piersi z kurczaka

łyżka masła

łyżka oliwy z oliwek

mieszanka przypraw: sól, czarny pieprz, słodka papryka, czosnek, mielona kolendra, rozmaryn, majeranek, tymianek, kurkuma, cynamon lub gotowa przyprawa gyros

4 ogórki kiszone

250g pomidorków koktajlowych

200ml jogurtu greckiego

sos sałatkowy ziołowy


Sposób przygotowania:

Kapustę drobno szatkujemy. Układamy na dnie kieliszków. Kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwę z oliwek z masłem. Doprawiamy przyprawą gyros. Kurczaka lekko chłodzimy i nakładamy na warstwie kapusty. Ogórki kroimy w kostkę. Układamy na mięsie. Z jogurtu greckiego i sosu sałatkowego przygotowujemy dresing. Nakładamy na ogórki. Całość wieńczyli połówkami pomidorków koktajlowych. Dekorujemy listkiem zieleniny.


Czas przygotowania: 25'

Trudność: łatwe

Kaloryczność: 390 kcal / porcja

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly