Sałatki warstwowe pięknie wyglądają na stole, prezentując składniki z których są przygotowane. Serwowana w kieliszkach wygląda efektownie i świetnie nadaje się na przyjęcia.
Kurczak gyros idealnie komponuje się z kruchą kapustą, słodkawymi pomidorkami i wyrazistym kiszonym ogórkiem. Sałatka świetnie smakuje również jako dodatek do dań z grilla
Składniki:
½ główki młodej kapusty (poza sezonem może być kapusta biała/pekińska lub sałata)
2 piersi z kurczaka
łyżka masła
łyżka oliwy z oliwek
mieszanka przypraw: sól, czarny pieprz, słodka papryka, czosnek, mielona kolendra, rozmaryn, majeranek, tymianek, kurkuma, cynamon lub gotowa przyprawa gyros
4 ogórki kiszone
250g pomidorków koktajlowych
200ml jogurtu greckiego
sos sałatkowy ziołowy
Sposób przygotowania:
Kapustę drobno szatkujemy. Układamy na dnie kieliszków. Kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwę z oliwek z masłem. Doprawiamy przyprawą gyros. Kurczaka lekko chłodzimy i nakładamy na warstwie kapusty. Ogórki kroimy w kostkę. Układamy na mięsie. Z jogurtu greckiego i sosu sałatkowego przygotowujemy dresing. Nakładamy na ogórki. Całość wieńczyli połówkami pomidorków koktajlowych. Dekorujemy listkiem zieleniny.
Czas przygotowania: 25'
Trudność: łatwe
Kaloryczność: 390 kcal / porcja
Dobrze sobie tu radzisz, brawo.
OdpowiedzUsuń