środa, 9 sierpnia 2017

Sałatka z pomidorkami i agrestem

Agrest niegdyś rósł w niemal każdym przydomowym ogródku. Dziś jest nieco zapomniany, a jego zastosowanie zwykle kończy się na kompocie lub dżemie. Jego kwaskowy smak doskonale przełamuje smak sałatek. Polecam spróbować!

 

Składniki:
(na 2 porcje)
Dwie duże garście miksu sałat
250 g pomidorków koktajlowych
Opakowanie mozzarelli
Szklanka zielonego agrestu

winegret:
4 łyżki oliwy z oliwek
łyżka octu winnego lub balsamico
łyżka miodu płynnego
sól, świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:
Sałatę rozkładamy na talerzach. Mozzarellę kroimy w kostkę, pomidorki przekrawamy na pół. Agrest obieramy z ogonków.
Mozzarellę, pomidorki i agrest układamy na sałacie.
Przygotowujemy winegret. W małym słoiczku umieszczamy oliwę z oliwek, ocet winny, miód oraz sól i świeżo mielony czarny pieprz. Zakręcamy słoiczek i intensywnie wstrząsamy. Winegretem polewamy sałatkę.



2 komentarze:

  1. Ale świetna sałatka, apetyczna i bardzo zdrowa.. nic tylko zajadać i delektować się :P

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly