Agrest niegdyś
rósł w niemal każdym przydomowym ogródku. Dziś jest nieco
zapomniany, a jego zastosowanie zwykle kończy się na kompocie lub
dżemie. Jego kwaskowy smak doskonale przełamuje smak sałatek.
Polecam spróbować!
Składniki:
(na 2 porcje)
Dwie duże garście miksu sałat
250 g pomidorków koktajlowych
Opakowanie mozzarelli
Szklanka zielonego agrestu
winegret:
4 łyżki oliwy z oliwek
łyżka octu winnego lub balsamico
łyżka miodu płynnego
sól, świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Sałatę rozkładamy na talerzach.
Mozzarellę kroimy w kostkę, pomidorki przekrawamy na pół. Agrest
obieramy z ogonków.
Mozzarellę, pomidorki i agrest układamy
na sałacie.
Przygotowujemy winegret. W małym
słoiczku umieszczamy oliwę z oliwek, ocet winny, miód oraz sól i
świeżo mielony czarny pieprz. Zakręcamy słoiczek i intensywnie
wstrząsamy. Winegretem polewamy sałatkę.
Bardzo apetyczna sałatka :-)
OdpowiedzUsuńAle świetna sałatka, apetyczna i bardzo zdrowa.. nic tylko zajadać i delektować się :P
OdpowiedzUsuńKażdy z tych przepisów jest wart spróbowania.
OdpowiedzUsuń