poniedziałek, 7 sierpnia 2017

Kompot agrestowy na zimę

Przedstawiam bardzo prosty kompot do słoików na zimę. Nie wymaga gotowania, a jedynie zalania gorącym syropem, dzięki czemu owoce nie rozpadają się, zachowując swój kształt. Przepis można stosować nie tylko do agrestu ale również truskawek, wiśni czy czereśni.
Owoce z kompotu posłużą jako świetny dodatek do zimowych wypieków.

 

Składniki:
(na 4 litrowe słoiki)
agrest
1,5l wody
700g cukru
4 łyżeczki kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania:
Najlepiej użyć agrestu, jeszcze trochę twardego. Przejrzały i miękki bardzo trudno oprawić i często pęka. Owoce myjemy i usuwamy końcówki. Jest to najbardziej pracochłonna czynność przy całym przedsięwzięciu ale można sobie ja umilić wykonując ja na słonecznym tarasie z kubkiem dobrej kawy :)
Słoiki wyparzamy lub sterylizujemy prze 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C. Owoce wsypujemy w słoiku do 3/4 jego wysokości.
Wodę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej cukier oraz kwasek cytrynowy. Gorącym syropem zalewamy owoce, zakręcamy. Pasteryzujemy na sucho w piekarniku przez około 25 minut w 100 stopniach C lub tradycyjnie na mokro.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly