Przedstawiam bardzo
prosty kompot do słoików na zimę. Nie wymaga gotowania, a jedynie
zalania gorącym syropem, dzięki czemu owoce nie rozpadają się,
zachowując swój kształt. Przepis można stosować nie tylko do
agrestu ale również truskawek, wiśni czy czereśni.
Owoce z kompotu
posłużą jako świetny dodatek do zimowych wypieków.
Składniki:
(na 4 litrowe
słoiki)
agrest
1,5l wody
700g cukru
4 łyżeczki kwasku
cytrynowego
Sposób
przygotowania:
Najlepiej użyć
agrestu, jeszcze trochę twardego. Przejrzały i miękki bardzo
trudno oprawić i często pęka. Owoce myjemy i usuwamy końcówki.
Jest to najbardziej pracochłonna czynność przy całym
przedsięwzięciu ale można sobie ja umilić wykonując ja na
słonecznym tarasie z kubkiem dobrej kawy :)
Słoiki wyparzamy
lub sterylizujemy prze 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni
C. Owoce wsypujemy w słoiku do 3/4 jego wysokości.
Wodę podgrzewamy i
rozpuszczamy w niej cukier oraz kwasek cytrynowy. Gorącym syropem
zalewamy owoce, zakręcamy. Pasteryzujemy na sucho w piekarniku przez
około 25
minut w 100 stopniach C lub tradycyjnie na mokro.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz