środa, 14 czerwca 2017

Sałatka warstwowa z selerem i kalarepą

Pięknie się prezentuje, wyśmienicie smakuje i nie wymaga dużo pracy... sałatka idealna :)
Dominuje smak selera i sosu czosnkowego. Świetnie komponuje się z daniami z grilla.




Składniki:
2 średnie pomidory
Puszka selera konserwowego
Średnia cukinia
2 mniejsze czerwone cebule
2 kalarepy
½ główki sałaty masłowej

Sos czosnkowy:
5-6 łyżek jogurtu greckiego
3 ząbki czosnku
½ pączka koperku
Sól, czarny pieprz, ulubione zioła (lub opakowanie sosu sałatkowego)

Sposób przygotowania:

Pomidory nacinamy na krzyż od spodniej strony i parzymy wrzątkiem. Zdejmujemy skórkę i kroimy w duża kostkę. Odsączamy kilka minut na sitku (nie odciskamy) i układamy na dnie szklanego naczynia o średnicy około 23 cm.
Seler dobrze odsączamy na sitku. Układamy na warstwie pomidorów.
Cukinie i kalarepy kroimy w kostkę, cebule w piórka.
Na warstwie selera układamy kolejno: cukinie, cebule i kalarepę.
Przygotowujemy sos czosnkowy: jogurt grecki (ewentualnie możemy zastąpić jogurtem wymieszanym w stosunku 1:1 z majonezem) mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem i przyprawami lub sosem sałatkowym. Dokładnie mieszamy i nakładamy na warstwę kalarepy.
Całość wieńczymy porwaną/posiekana sałatą masłową.


1 komentarz:

  1. Super sałatka! Musze przyznać, że jeszcze takiej nie jadłam hah! Obiecuję przyrządzić jak najszybciej!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly