Pyszna pieczona łopatka wieprzowa z
chrupiącą, wypieczoną skórką i soczystym środkiem. Jej
przygotowanie jest nieco czasochłonna ale za to bajecznie proste.
Obiadowy „samograj” wystarczy zamarynować i upiec.
Składniki:
łopatka wieprzowa ok 1kg
łyżka majonezu
łyżka ketchupu pikantnego
łyżka majeranku
łyżka soli
5-6 liści laurowych
6 kulek ziela angielskiego
6-8 kulek czarnego pieprzu
łyżka miodu
Sposób przygotowania:
Mięso przełożyć do naczynia
żaroodpornego i podlać niewielką ilością wywaru w którym się
wcześniej gotowało. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 60 minut
co 15 minut podlewając kilkoma łyżkami wywaru z garnka. (można go
zredukować, będzie bardziej wyrazisty). Po tym czasie wymieszać
3-4 łyżki wywaru z łyżką płynnego miodu i posmarować wierzch
mięsa. Piec jeszcze około 15 minut aż wierzch łopatki się ze
złoci.
Podawać na ciepło
jako mięso do obiadu lub na zimno w formie domowej wędliny na
kanapki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz