poniedziałek, 12 czerwca 2017

Pieczona łopatka

Pyszna pieczona łopatka wieprzowa z chrupiącą, wypieczoną skórką i soczystym środkiem. Jej przygotowanie jest nieco czasochłonna ale za to bajecznie proste. Obiadowy „samograj” wystarczy zamarynować i upiec.



Składniki:
łopatka wieprzowa ok 1kg
łyżka majonezu
łyżka ketchupu pikantnego
łyżka majeranku
łyżka soli
5-6 liści laurowych
6 kulek ziela angielskiego
6-8 kulek czarnego pieprzu
łyżka miodu

Sposób przygotowania:
Majonez i ketchup wymieszać w średnim garnku z majerankiem i solą. Łopatkę umyć i włożyć do garnka. Zalać woda tak aby całe mięso było przykryte. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gotować na bardzo małym ogniu przez 60 minut. Pozostawić do wystygnięcia na kuchence a następnie zostawić na noc w lodówce lub chłodnym miejscu.

Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i podlać niewielką ilością wywaru w którym się wcześniej gotowało. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 60 minut co 15 minut podlewając kilkoma łyżkami wywaru z garnka. (można go zredukować, będzie bardziej wyrazisty). Po tym czasie wymieszać 3-4 łyżki wywaru z łyżką płynnego miodu i posmarować wierzch mięsa. Piec jeszcze około 15 minut aż wierzch łopatki się ze złoci.
Podawać na ciepło jako mięso do obiadu lub na zimno w formie domowej wędliny na kanapki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly