Pięknie
się
prezentuje, wyśmienicie
smakuje i nie wymaga dużo
pracy... sałatka
idealna :)
Dominuje smak
selera i sosu czosnkowego. Świetnie
komponuje się
z daniami z grilla.
Składniki:
2 średnie pomidory
Puszka selera
konserwowego
Średnia cukinia
2 mniejsze czerwone cebule
2 kalarepy
½ główki sałaty masłowej
Sos czosnkowy:
5-6 łyżek jogurtu greckiego
3 ząbki czosnku
½ pączka koperku
Sól, czarny pieprz, ulubione zioła (lub
opakowanie sosu sałatkowego)
Sposób
przygotowania:
Pomidory nacinamy
na krzyż od spodniej strony i parzymy wrzątkiem. Zdejmujemy skórkę
i kroimy w duża kostkę. Odsączamy kilka minut na sitku (nie
odciskamy) i układamy na dnie szklanego naczynia o średnicy około
23 cm.
Seler dobrze
odsączamy na sitku. Układamy na warstwie pomidorów.
Cukinie i kalarepy kroimy w kostkę,
cebule w piórka.
Na warstwie selera układamy kolejno:
cukinie, cebule i kalarepę.
Przygotowujemy sos
czosnkowy: jogurt grecki (ewentualnie możemy zastąpić jogurtem
wymieszanym w stosunku 1:1 z majonezem) mieszamy z przeciśniętym
przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem i przyprawami lub sosem
sałatkowym. Dokładnie mieszamy i nakładamy na warstwę kalarepy.
Całość wieńczymy porwaną/posiekana
sałatą masłową.
Super sałatka! Musze przyznać, że jeszcze takiej nie jadłam hah! Obiecuję przyrządzić jak najszybciej!
OdpowiedzUsuń