Pyszne pieczone udka z chrupiącą
skórką i soczystym środkiem. W lekko słodkiej, miodowej glazurze
z duża ilością majeranku. Do tego robią się same – wystarczy
zamarynować i upiec w piekarniku.
Składniki:
Udka i/lub
pałki z kurczaka 10szt
Oliwa z oliwek 3 łyżki
Sól
Czarny pieprz
Słodka papryka
Majeranek
Miód 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Kawałki
kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Sól, świeżo
mielony czarny pieprz, słodka paprykę i lubczyk wymieszać z oliwą
z oliwek. Papką natrzeć mięso, włożyć do naczynia żaroodpornego
z pokrywką i odstawić do lodówki na całą noc.
Pałki z kurczaka pieczemy przez
około 60 minut w 180-190 stopni C (przez pierwsze 30 minut z
pokrywką a kolejne 30 minut bez). Naczynie z kurczakiem wyciągamy z
piekarnika i zlewamy tłuszcz z przyprawami do miseczki. Dodajemy 2
łyżki miodu i mieszamy aż się rozpuści. Polewamy kurczaka i
zapiekamy jeszcze przez 15-20 minut aż skórka stanie się złocista
i chrupiąca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz