Dżemy
to świetny sposób na zachowanie smaku owców na zimowe dni, a także
dobra metoda wykorzystania ich nadmiaru. Dżem jabłkowy z dodatkiem
płatków róży jest bardzo aromatyczny, lekko kwaskowy, gęsty i
pyszny :)
SKŁADNIKI:
(na
4 słoiki po około 250g)
1kg
jabłek
2
płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego
40g
płatków róży (około 2 szklanki)
400g
cukru
szklanka
soku jabłkowego
WYKONANIE:
Jabłka
myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Zalewamy sokiem
jabłkowym, dodajemy cukier i płatki róży. Gotujemy na małym
ogniu aż jabłka się zeszklą a dżem zgęstnieje. Dodajemy kwasek
cytrynowy do smaku. Łyżeczkę dżemu nakładamy na schłodzony
talerzyk. Jeśli dżem się nie rozlewa jest już dobry. Przekładamy
go do wyparzonych lub wysterylizowanych słoików. Pasteryzujemy
10-15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz