Bardzo prosta w przygotowaniu
zupa-krem o delikatnie słodkim smaku marchwi i cebuli.
Jest dość gęsta i bardzo
sycąca. Najlepiej smakuje skropiona oliwa z oliwek z płatkami
parmezanu.
700g marchewki
2 ziemniaki
biała cebula
biała część pora
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1l bulionu warzywnego
1 łyżeczka słodkiej papryki
Sól, czarny pieprz
500ml bulionu warzywnego
200ml mleka
Do podania:
tarty parmezan, oliwa z oliwek,
natka pietruszki, czarnuszka
Sposób
przygotowania:
Warzywa umyć. Marchew i pora
pokroić w półplasterki. Ziemniaki i cebulę w kosteczkę. Ząbki
czosnku w cienkie plasterki. W średniej wielkości garnku podgrzać
oliwę z oliwek i dodać do niej wszystkie wcześniej przygotowane
warzywa oraz łyżeczkę słodkiej papryki. Przesmażyć około 5
minut a następnie podlać bulionem. Dusić pod przykryciem na małym
ogniu do miękkości warzyw. Całość zmiksować na gładki krem z
dodatkiem 200ml mleka. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym
czarnym pieprzem.
Serwować z odrobina oliwy z
oliwek (może być aromatyzowana), płatkami parmezanu, czarnuszką
i/lub zieleniną.
Świetna zupa-krem na lato :) Spróbuję! :)
OdpowiedzUsuń