Absolutnie przepyszne kremowe
risotto z lekko słodkawą gruszką, aromatycznym białym winem,
cebulą i serem. Podana z dodatkiem świeżych pomidorków i rukoli
stanowi wyśmienite, pełnowartościowe danie obiadowe.
(na 4
porcje)
300g ryzo
do risotto
2 twarde
gruszki
500ml
bulionu warzywnego
1 biała
cebula
kieliszek
białego wytrawnego wina
150g serka
kremowego (do smarowania)
2 łyżki
oliwy z oliwek
świeżo
mielony czarny pieprz, sól
do
podania:
pomidorki
koktajlowe
rukola
Sposób
przygotowania:
Cebule siekamy w drobną
kosteczkę. Gruszki obieramy ze skórki, rozkrawamy na ćwiartki a
następnie każdą z ćwiartek kroimy w średniej wielkości kostkę.
Gruszki umieszczamy w misce z wodę aby nie ściemniały.
Na dużej patelni rozgrzewamy
oliwę i przesmażamy króciutko cebulkę do zeszklenia. Dodajemy ryż
i przesmażamy aż stanie się szklisty i niemal przeźroczysty.
Dodajemy białe wino. Gdy wino wyparuje stopniowo dolewamy bulion tak
by przykrył ryż. Nie wlewajmy całego bulionu na raz. Gdy ryż
wchłonie płyn dolewamy kolejna porcję aż do wyczerpania wywaru.
Odsączamy z wody gruszki i dodajemy do ryżu. Przesmażamy razem aż
ryż będzie „al dente” a gruszka nadal pozostanie nieco
twardawa. Zdejmujemy patelnie z kuchenki i dodajemy kawałki
kremowego serka i doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Łączymy składniki. Serwujemy z dodatkiem porcji świeżych
pomidorków koktajlowych i rukoli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz