piątek, 19 maja 2017

Pierś kurczaka grillowana w bazyliowym pesto

Bardzo proste w przygotowaniu lekkie danie grillowe. Mięso wystarczy zamarynować w pesto dobę wcześniej i przygotować na grillu lub patelni grillowej. Jest bardzo aromatyczne z wyraźnym aromatem bazylii i czosnku.



Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
sól
czarny pieprz

na pesto:
3 ząbki czosnku
pęczek świeżej bazylii
15 ml oliwy z oliwek
50g orzeszków piniowych lub włoskich
30g sera grana padano lub parmezanu

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy pesto: Orzechy prażymy na suchej patelni – będą bardziej aromatyczne. Bazylię myjemy i osuszamy listki umieszczamy w pojemniku blendera razem z obranymi ząbkami czosnku, orzechami, posiekanym serem i oliwą z oliwek. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Opcjonalnie możemy użyć gotowego peto.
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze kawałki. Nacieramy z obu stron solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem a następnie mieszamy z pesto. Zostawiamy w szczelnie zamkniętym pudełku w lodówce na 24h.
Przygotowujemy na rozgrzanym grillu do uzyskania złotego koloru.
Serwujemy z podpieczoną bagietką i sałatką z pomidorów.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly