Chleb
z tego przepisu bardzo łatwo przygotować i nie wymaga wymyślnych
składników czy różnych rodzajów mąk bezglutenowych. Jego
postawą jest ryż z dodatkiem płatków owsianych i siemienia. Jest
zbity, mało puszysty i bardzo sycący. Świetnie się kroi i nie
kruszy.
Składniki:
500g
ryżu (dowolnego)
2
i ¾ szklanki wody
łyżeczka
soli
szklanka
płatków owsianych bezglutenowych
szklanka
siemienia lnianego
Sposób
przygotowania:
Ryż
zalewamy lenia wodą i pozostawiamy na 24h. Po tym czasie miksujemy
ziarna ryżu z wodą. Całość będzie płynna a kawałki ziaren
będę widoczne (nie zmielą się na mąkę). Dodajemy łyżeczkę
soli oraz po szklance płatków owsianych i siemienia lnianego
(niemielonego). Całość dokładnie mieszamy i zostawiamy na około
20-30 minut.
Blachę
o wymiarach 21cm x 11cm (chlebową) wykładamy papierem do pieczenia
i przelewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 55-60
minut (do tzw „suchego patyczka”. Studzimy na kratce. Kroimy po
wystudzeniu.
ryż oczywiście nieugotowany (surowy)?
OdpowiedzUsuńPierwszy chleb bezglutenowy bez drożdży, który smakuje jak chleb. Wielkie dzięki za ten przepis!
OdpowiedzUsuń