środa, 24 maja 2017

Naleśniki z ricottą i owocami

Naleśniki większość przygotowuje na oko mieszając mąkę z jajkiem i mlekiem. Polecam żebyście wypróbowali przepis wg Michela Roux. Zakochacie się i wrócicie do łączenia składników na czuja :)



Składniki:
(na około 15 sztuk)
125 g mąki pszennej
15 g cukru
szczypta soli
2 jajka
325 ml mleka
100 ml śmietany kremówki 30%
nadzienie:
200g serka riccotta
cukier do smaku
skórka otarta z 1 cytryny
świeże owoce

Sposób przygotowania:
Suche składniki: mąkę, cukier i sól wsypać do miski, wymieszać. Dodać jajka, 100 ml mleko i kremówkę, wymieszać do otrzymania gładkiego ciasta. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na godzinę czasu.

Nieprzywieraną patelnię do naleśników posmarować odrobiną masła i podgrzać. Nalewać cienką warstwę ciasta i smażyć przez około 1 minutę z każdej z stron, na średniej mocy palnika.

Nadzienie:
Serek ricotta łączymy z skórką otartą z jednej, niewoskowanej cytryny. Dodajemy cukier do smaku.
Naleśniki serwujemy z dodatkiem serka i duża ilością świeżych owoców.

2 komentarze:

  1. Pycha, z chęcią zjadłabym takie na kolację :) Mniam...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly