Naleśniki
większość przygotowuje na oko mieszając mąkę z jajkiem i
mlekiem. Polecam żebyście wypróbowali przepis wg Michela Roux.
Zakochacie się i wrócicie do łączenia składników na czuja :)
Składniki:
(na
około 15 sztuk)
125
g mąki pszennej
15
g cukru
szczypta
soli
2
jajka
325
ml mleka
100
ml śmietany kremówki 30%
nadzienie:
200g
serka riccotta
cukier
do smaku
skórka
otarta z 1 cytryny
świeże
owoce
Sposób
przygotowania:
Suche
składniki: mąkę, cukier i sól wsypać do miski, wymieszać. Dodać
jajka, 100 ml mleko i kremówkę, wymieszać do otrzymania gładkiego
ciasta. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na godzinę czasu.
Nieprzywieraną
patelnię do naleśników posmarować odrobiną masła i podgrzać.
Nalewać cienką warstwę ciasta i smażyć przez około 1 minutę z
każdej z stron, na średniej mocy palnika.
Nadzienie:
Serek
ricotta łączymy z skórką otartą z jednej, niewoskowanej cytryny.
Dodajemy cukier do smaku.
Naleśniki
serwujemy z dodatkiem serka i duża ilością świeżych owoców.
Pycha, z chęcią zjadłabym takie na kolację :) Mniam...
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuń