Bardzo proste w przygotowaniu lekkie
danie grillowe. Mięso wystarczy zamarynować w pesto dobę wcześniej
i przygotować na grillu lub patelni grillowej. Jest bardzo
aromatyczne z wyraźnym aromatem bazylii i czosnku.
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
sól
czarny pieprz
na pesto:
3 ząbki czosnku
pęczek świeżej bazylii
15 ml oliwy z oliwek
50g orzeszków piniowych lub włoskich
30g sera grana padano lub parmezanu
Sposób
przygotowania:
Przygotowujemy
pesto: Orzechy prażymy na suchej patelni – będą bardziej
aromatyczne. Bazylię
myjemy i osuszamy listki umieszczamy w pojemniku blendera razem z
obranymi ząbkami czosnku, orzechami, posiekanym serem i oliwą z
oliwek. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Opcjonalnie
możemy użyć gotowego peto.
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy
papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze kawałki. Nacieramy z obu
stron solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem a następnie
mieszamy z pesto. Zostawiamy w szczelnie zamkniętym pudełku w
lodówce na 24h.
Przygotowujemy na rozgrzanym grillu do
uzyskania złotego koloru.
Serwujemy z podpieczoną bagietką i
sałatką z pomidorów.
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuń