środa, 2 listopada 2016

Batoniki muesli z mango (bezglutenowe)

Takie batoniki to gratka dla łasuchów, którzy dbają o dietę. Słodzone daktylami i mango, pełne nasion i orzechów. Bezglutenowe, bez dodatku cukru, bez pieczenia.
Pyszne!
 



Składniki:

(na blachę o wymiarach 20cm x 20cm)
70g dowolnych orzechów
70g nasion słonecznika
200g suszonych daktyli
200g świeżego mango
150g płatków owsianych bezglutenowych
30g ekspondowanego prosa lub ryżu
40g nasion chia
20g siemienia lnianego
4 łyżki oleju kokosowego (35g)
30g jagód goji (lub zamiennie rodzynek)
szczypta soli

Sposób przygotowania:

Orzechy i połowę nasion słonecznika mielimy na mąkę. Przekładamy do średniej miski. Daktyle miksujemy na gładko z mango, dokładamy do orzechów. Dodajemy resztę składników: płatki owsiane, ekspondowane zboża, nasiona chia, siemię lniane, jagody goji, resztę nasion słonecznika, szczyptę soli i podgrzany, płynny olej kokosowy. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania kleistej, zwartej masy.
Blachę do ciasta o wymiarach 20cm x 20cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy całą masę. Mokrą łyżką dociskamy masę aby pomiędzy ziarnami i nasionami nie było pustych przestrzeni. Chłodzimy w lodówce prze kilka godzin a najlepiej przez noc. Kroimy na batoniki.
Przechowujemy w lodówce, przez maksymalnie kilka dni.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly